Επιφυλάξεις και επικρίσεις για τη συμφωνία των διεθνών δυνάμεων με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμά του και τις πραγματικές προθέσεις της Τεχεράνης διατυπώνει ο Τύπος της Σαουδικής Αραβίας, ενώ δείχνει να υποψιάζεται ότι υπάρχει κάποια μυστική συνεννόηση σε βάρος των αραβικών χωρών του Κόλπου.

«Ποιός κέρδισε;», αναρωτιέται η εφημερίδα «Αλ-Ριάντ» η οποία, όπως και το σύνολο του σαουδαραβικού Τύπου, αντανακλά τις επίσημες απόψεις, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ. «Κέρδισαν άραγε οι έξι παγκόσμιες δυνάμεις ή η ενδιαφερόμενη χώρα (το Ιράν);», αναρωτιέται επίσης η εφημερίδα.

«Τα κράτη του Κόλπου έχουν τους ίδιους φόβους με το Ισραήλ, αν όχι περισσότερους», υπογραμμίζει η εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία η συμφωνία έχει ως συνέπεια να καθιστά τις χώρες αυτές «ανυπεράσπιστες έναντι της αύξησης της πυρηνικής ισχύος του Ιράν και των περιφερειακών φιλοδοξιών του».

Η Σαουδική Αραβία δεν έχει αντιδράσει ακόμη στη συμφωνία που συνήφθη στη Γενεύη, αλλά τρεις από τους άραβες εταίρους της, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Κατάρ, την χαιρέτισαν.

«Άραγε η Ουάσινγκτον εγκατέλειψε τους συμμάχους της του Κόλπου;», αναρωτιέται από την πλευρά της η οικονομική εφημερίδα «Ικισαντία».

«Έπειτα από μια ιστορική διένεξη ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη, πήγαμε από έκπληξη σε έκπληξη αρχίζοντας από το τηλεφώνημα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στον ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί και τελειώνοντας με τη σπανίως εκφραζόμενη από τις ΗΠΑ χαρά για την ανακοίνωση της συμφωνίας» της Γενεύης, γράφει η εφημερίδα.

«Οι λαοί του Κόλπου, περισσότερο από τις κυβερνήσεις τους, έχουν λόγο να ανησυχούν και έχουν το δικαίωμα να αναρωτιούνται αν η Ουάσινγκτον τους παράτησε», συνεχίζει η εφημερίδα.

«Η συμφωνία με το Ιράν περιλαμβάνει σκοτεινές ζώνες και θα μπορούσε να παρασύρει τις χώρες της περιοχής στην κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών», εκτιμά η αραβική εφημερίδα «Αλ Χαγιάτ» που εκδίδεται με σαουδαραβικά κεφάλαια.

Η εφημερίδα «Οκάζ» εκφράζει αμφιβολίες για τις προθέσεις του Ιράν γράφοντας πως θα ήταν «αυταπάτη να πιστέψει κανείς πως η Τεχεράνη θα απαρνηθεί τις πυρηνικές φιλοδοξίες της».

«Δεν είναι παρά ελιγμοί ενορχηστρωμένοι από ένα και μόνο πρόσωπο στην Τεχεράνη», καταλήγει η εφημερίδα, σε μια αναφορά στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Για την εφημερίδα «Αλ Ουατάν», «το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα συνεχίσει να προκαλεί υποψίες». Πιέζει το Ιράν «να αποδείξει τις καλές προθέσεις του σταματώντας τις επεμβάσεις του στις υποθέσεις των γειτόνων του, αποσύροντας τις δυνάμεις του από τη Συρία και σταματώντας τη χρηματοδότηση των οπαδών του κυρίως στο Λίβανο και την Υεμένη».

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Ασάρκ» λέει πως «αμφιβάλλει» για τη δέσμευση της Τεχεράνης, γνωστής, σύμφωνα με τον ίδιο, για τις «αμφιταλαντεύσεις» της. Ελπίζει επίσης ότι η συμφωνία της Γενεύης θα κάνει το Ιράν «να σταματήσει τις επεμβάσεις του στις υποθέσεις» των αράβων γειτόνων του.