Η Τουρκία εξήρε σήμερα τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στο Ιράν και τη Δύση και υπενθύμισε ότι και η ίδια συνέβαλε στην προετοιμασία αυτής της θετικής εξέλιξης.

«Καλωσορίζω τη συμφωνία γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Έχω υποστηρίξει μια διπλωματική λύση κι έχω φιλοξενήσει πολλές διπλωματικές προσπάθειες στην Τουρκία για αυτό το σκοπό» έγραψε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ στο λογαριασμό του στο Twitter. «Πρόκειται για σημαντικό βήμα προόδου κι ελπίζω ότι σύντομα θα επισφραγιστεί με μια οριστική συμφωνία» έγραψε ακόμα ο Τούρκος πρόεδρος.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλωσόρισε και αυτό τη συμφωνία, υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία στη Γενεύη ήταν το πρώτο συγκεκριμένο βήμα σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μετά τη Διακήρυξη της Τεχεράνης που ξεκίνησε με την πρωτοβουλία της Τουρκίας και της Βραζιλίας το 2010.

Οι προσπάθειες που έγιναν τότε από την Τουρκία και τη Βραζιλία για μια διπλωματική λύση του ζητήματος πάντως δεν είχαν αποτέλεσμα, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν αποδέχτηκαν την πρωτοβουλία την οποία είχαν -σε προηγούμενη φάση- συγκατατεθεί.

Σε δήλωσή του πριν από τη δημόσια ανακοίνωση της συμφωνίας ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου είχε τονίσει ότι η Τουρκία θέλει τη συμφωνία περισσότερο από κάθε άλλη χώρα. «Η συμφωνία αυτή θα συμβάλει στην εκτόνωση της έντασης στην περιοχή και θα δημιουργήσει μια καινούργια ευκαιρία στην διεθνή σκηνή», είχε δηλώσει ο υπουργός.

Οι οικονομικές σχέσεις της Τουρκίας με το Ιράν είχαν πληγεί από την επιβολή κυρώσεων. Με τη χαλάρωση των κυρώσεων, η Άγκυρα θεωρεί ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο κρατών μπορεί να τονωθούν σημαντικά και να ξεκινήσουν νέα σχέδια συνεργασίας, ιδίως στον τομέα της ενέργειας.