Εντολή για άμεση απέλαση του πρεσβευτή της Τουρκίας Huseyin Avni Botsali  έδωσε η αιγυπτιακή κυβέρνηση, στον απόηχο δηλώσεων από τον ίδιο τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίμπ Ερντογάν ότι «η αιγυπτιακή κυβέρνηση καταπιέζει τους ισλαμιστές».

Οι διμερείς σχέσεις διανύουν φάση έντασης δεδομένου ότι ήδη τον δεκαπενταύγουστο είχε ανακληθεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις ο αιγύπτιος πρεσβευτής στην Άγκυρα ο οποίος, μετά την νέα τροπή σήμερα στις διμερείς σχέσεις, γνωστοποιείται ότι αποκλείεται προς το παρόν να επανέλθει στην πρεσβεία της Αιγύπτου στην Άγκυρα, θυμίζει το ΑΜΠΕ.

Παράλληλα, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, που εξέδωσε την επίσημη ανακοίνωση για την απέλαση του Τούρκου πρέσβη από το Κάιρο, ανέφερε συγχρόνως ότι «εφεξής οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις υποβαθμίζονται» σύμφωνα δε με τις πρώτες δημοσιογραφικές πληροφορίες οι σχέσεις θα γίνονται σε επίπεδο, μόνον, ακολούθου.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η κυβέρνηση της Αιγύπτου κάνει λόγο για «απαράδεκτη τουρκική ανάμιξη στις αιγυπτιακές εσωτερικές υποθέσεις», σχολιάζοντας τις αιχμηρές δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού για την συμπεριφορά των αιγύπτιων κυβερνώντων έναντι των ισλαμιστών μετά τις 3 Ιουλίου –οπότε ανατράπηκε από τους στρατιωτικούς ο αιγύπτιος ισλαμιστής πρόεδρος Μόρσι.

Μάλιστα, αυτή η «απαράδεκτη τουρκική ανάμιξη» στο επίσημο ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών στο Κάιρο χαρακτηρίστηκε ως «πρόκληση».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.