Αυστηρή προειδοποίηση προς τους κατοίκους της Βαυαρίας να τηρούν τους κανόνες για την προφύλαξη από τον κοροναϊό, απηύθυνε σήμερα ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Μάρκους Σέντερ, καθιστώντας σαφές ότι, εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση, θα αναγκαστεί να επιβάλει γενική απαγόρευση εξόδου.

«Εδώ πρόκειται για ζήτημα ζωής ή θανάτου. Εάν είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι δεν περιορίζονται οικειοθελώς, τότε δεν μένει άλλο εργαλείο από την γενική απαγόρευση. Αυτό πρέπει να είναι σαφές σε όλους», δήλωσε ο κ. Σέντερ, μιλώντας στο τοπικό Κοινοβούλιο στο Μόναχο, με ευθεία αναφορά στα περιστατικά συγκεντρώσεων – των λεγόμενων «κορόνα-πάρτι» – στο πάρκο της πόλης ή στις όχθες του ποταμού Ίζαρ και της λίμνης Τέγκερνζε, λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στην Βαυαρία, το πρώτο γερμανικό κρατίδιο που «χτυπήθηκε» από τον COVID-19, έχουν διαπιστωθεί 2282 κρούσματα, ενώ δέκα άτομα έχουν υποκύψει από επιπλοκές του ιού. Τα κρούσματα θα αυξάνονται καθημερινά, τόνισε ο Βαυαρός πρωθυπουργός.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή, πολύ σοβαρή», είπε χαρακτηριστικά. Απαγόρευση κυκλοφορίας έχει ήδη επιβληθεί στους κατοίκους των περιοχών Βουνζίντελ και Μίτερτάιχ, όπου παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Αναφερόμενος στις οικονομικές συνέπειες της κρίσης, ο Μάρκους Σέντερ τόνισε ότι η Γερμανία χρειάζεται ένα μεγάλο «πακέτο βοήθειας» ύψους τουλάχιστον 100-150 δισεκατομμυρίων ευρώ – όχι μόνο δάνεια με εγγυήσεις, αλλά και άμεση βοήθεια προς τις επιχειρήσεις.

Η Βαυαρία θα διαθέσει 10 δισεκατομμύρια για αυτόν τον σκοπό, καθώς «το θέμα είναι η ρευστότητα», εξήγησε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου. «Καταβάλλουμε άμεσα και απευθείας οικονομική βοήθεια στις επιχειρήσεις που κινδυνεύουν. Και κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις. Διευκρινίζω, δεν πρόκειται για δάνεια», τόνισε.

Ο κ. Σέντερ ανακοίνωσε επιπλέον ότι από την ερχόμενη εβδομάδα η Βαυαρία θα ξεκινήσει την δική της παραγωγή χειρουργικών μασκών. «Όλος ο κόσμος παραγγέλνει και κανείς δεν παραδίδει, λόγω και των προβλημάτων στα σύνορα», είπε χαρακτηριστικά ο Μάρκους Σέντερ και πρόσθεσε ότι αύριο θα παραδοθούν στην Βαυαρία από την ομοσπονδία περίπου 800.000 μάσκες.

Τουρκία: «Η πτώση της λίρας δεν θα οδηγήσει σε σοβαρή αύξηση του πληθωρισμού»

Η πτώση κατά 9% της τουρκικής λίρας φέτος δεν θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, τον οποίο η Άγκυρα αναμένει να υποχωρήσει προς τα τέλη του έτους από τα επίπεδα άνω του 12% τον περασμένο μήνα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Αλμπαϊράκ δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι ένα πακέτο οικονομικών μέτρων 100 δισεκ. λιρών για την αντιμετώπιση του ιού δημιουργεί τον κίνδυνο να επηρεαστούν οι δημοσιονομικές επιδόσεις του 2020.

Ο Πούτιν προέτρεψε τους Ρώσους «να είναι έτοιμοι για κάθε εξέλιξη»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προέτρεψε σήμερα τους Ρώσους να είναι έτοιμοι για κάθε εξέλιξη σε σχέση με τον κορονοϊό.

Ο ασκών προσωρινά χρέη κυβερνήτη της Σεβαστούπολης Μιχαήλ Ραζβοζάγεφ, κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο, του ανέφερε ότι στην πόλη αυτή τη στιγμή υπάρχουν 77 ύποπτα κρούσματα κορονοϊού που βρίσκονται υπό έλεγχο στα σπίτια τους και οκτώ που βρίσκονται στο νοσοκομείο λοιμωδών νόσων. Παράλληλα είπε ότι «προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα, αλλά τους ελέγχουμε όλους για κάθε ενδεχόμενο».

Ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε λέγοντας πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε εξέλιξη και ό,τι κάνετε το κάνετε σωστά».

Σε 199 ανήλθαν τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ρωσία

Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού αυξήθηκε κατά 52 μέσα σ’ ένα εικοσιτετράωρο φθάνοντας τα 199.

Τα νέα κρούσματα καταγράφηκαν σε 23 περιφέρειες της Ρωσίας, ανακοίνωσε το Κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, αναφέροντας ότι πρόκειται για Ρώσους πολίτες.

Επίσης το Κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού ανακοίνωσε ότι προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος από την Covid-19.

Παράλληλα στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι έχει εντοπισθεί ο κύκλος των προσώπων με τα οποία είχαν έρθει σε επαφή όλοι όσοι νοσηλεύονται στην επικράτεια της Ρωσίας , ενώ τα πρόσωπα αυτά έχουν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση και υποβάλλονται σε διαγνωστικές εξετάσεις.

Έκλεισε το διεθνές αεροδρόμιο του Βελιγραδίου

Ο διεθνής αερολιμένας του Βελιγραδίου «Νίκολα Τέσλα» έκλεισε, από σήμερα το μεσημέρι, για όλες τις πτήσεις, στο πλαίσιο των μέτρων κατά του κορονοϊού. Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση θα επιτρέπονται μόνο οι πτήσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα και όσες πτήσεις έχουν την άδεια των αρχών. Ο εναέριος χώρος της Σερβίας παραμένει ανοιχτός για τις υπερπτήσεις, αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να «σφραγιστούν» και οι συνοριακές διαβάσεις και να απαγορευτεί πλήρως η είσοδος των οχημάτων. «Τα μέτρα αυτά έχουν σκοπό να αποτρέψουν την εισαγωγή του ιού από το εξωτερικό και να δώσουν ανάσα στο εθνικό σύστημα υγείας ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κατάσταση» ανέφερε ο ΥΠΕΣ Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς.

Η Σερβία τις τελευταίες ημέρες αντιμετωπίζει το φαινόμενο της μαζικής επιστροφής πολιτών της που ζουν και εργάζονται σε χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης στις οποίες υπάρχει έξαρση του κορονοϊού. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες, επέστρεψαν στη χώρα από χώρες υψηλού κινδύνου περίπου 70.000 πολίτες της Σερβίας.

Σε όλους αυτούς έγινε αυστηρή σύσταση να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό ωστόσο διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι δεν συμμορφώνονται. Η κυβέρνηση της Σερβίας όρισε αυστηρές ποινές για τους παραβάτες. Το πρόστιμο για όσους παραβιάζουν την απαγόρευση κυκλοφορίας είναι 150.000 δηνάρια (1.250 ευρώ), ενώ όσοι παραβίασαν το μέτρο του κατ οίκον περιορισμού που τους επιβλήθηκε και διαπιστωθεί ότι είναι φορείς της νόσου θα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης από ένα έως δώδεκα έτη.

Στη Σερβία τα κρούσματα του κορονοϊού ανέρχονται σε 97 από τα οποία τα έξι κρίνονται σοβαρά.