Στην Κούβα έδεσε σήμερα το βρετανικό κρουαζιερόπλοιο MS Braemar με 1.000 επιβαίνοντες και πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, έπειτα από την άρνηση χωρών της Καραϊβικής να το δεχθούν, κι ενόψει του αποψινού επαναπατρισμού τους αεροπορικώς προς τη Βρετανία.

Το κρουαζιερόπλοιο, που ανήκει στη βρετανική εταιρεία Fred Olsen Cruise Lines και στο οποίο έχουν τεθεί σε απομόνωση 52 άνθρωποι, εκ των οποίων οι πέντε βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, κατέπλευσε στις 13.00, ώρα Ελλάδος, στον βιομηχανικό λιμένα Μαριέλ, 45 χλμ δυτικά της Αβάνας, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους, αφού τη Δευτέρα η κουβανική κυβέρνηση δέχθηκε για «ανθρωπιστικούς λόγους» το MS Braemar και τους 1.063 επιβαίνοντες (682 επιβάτες και 381 μέλη πληρώματος).

Προηγουμένως οι Νήσοι Μπαρμπέιντος και οι Μπαχάμες είχαν αρνηθεί τον ελλιμενισμό του.

Με την αποβίβασή τους οι επιβαίνοντες θα μεταφερθούν αμέσως από το Μαριέλ στο διεθνές αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί στην Αβάνα και θα επιβιβασθούν σε τέσσερα αεροσκάφη για τη Βρετανία.

Όπως αναφέρει η ιδιοκτήτρια εταιρεία, οι πάσχοντες, ή όσοι έχουν εμφανίσει συμπτώματα, θα μεταφερθούν με ξεχωριστό αεροσκάφος και συνοδεία ιατρικού προσωπικού στη Βρετανία και θα τεθούν σε καραντίνα 14 ημερών. Οι υπόλοιποι επιβαίνοντες δεν θα έχουν αυτήν την υποχρέωση. Όπως τονίζει “όποιος δεν νοιώθει σε κατάσταση να ταξιδεύσει αεροπορικώς θα δεχθεί ιατρικές φροντίδες στην Κούβα”.

«Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα για τη μεταφορά μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, φιλοξενίας και ταχύτητας των επιβατών και του πληρώματος του πλοίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κουβανικού ΥΠΕΞ Χουάν Αντόνιο Φερνάντες σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντόμινικ Ράαμπ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του Λονδίνου «προς την κυβέρνηση της Κούβας που επέτρεψε την ταχεία έκβαση της επιχείρησης αυτής και για τη στενή συνεργασία της για να εξασφαλισθεί η επιτυχία της».

Η Κούβα μετρά επτά κρούσματα του κορονοϊού, όμως η χώρα που βασίζεται σημαντικά στην τουριστική της βιομηχανία δεν ακολουθεί τα βήματα της αυτοαπομόνωσης, όπως κάνουν και πολλές άλλες χώρες στη Λατινική Αμερική και δεν έχει κλείσει ακόμη τα σύνορά της, ούτε εφαρμόζει καραντίνα πολιτών ανάλογα με τη χώρα προέλευσης.

Κλείνει τα σύνορα με τη Βενεζουέλα η Βραζιλία

Την ίδια στιγμή, η Βραζιλία ανακοίνωσε πως κλείνει τα σύνορά της με τη Βενεζουέλα, αρχικά για 15 μέρες, επικαλούμενη ως λόγο τις πιέσεις που δέχεται το δημόσιο σύστημα υγείας στη μάχη ενάντια στην επιδημία του κορονοϊού και επίσης- -όπως υποστήριξε ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου– λόγω της ανικανότητας του Καράκας να ανταποκριθεί στην εξάπλωση της νόσου.

Το διάταγμα της απαγόρευσης, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης, δεν εφαρμόζεται για τα εμπορεύματα, ή για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας που είχε εγκριθεί εκ των προτέρων. Η 15ήμερη απαγόρευση της εισόδου κατοίκων της Βενεζουέλας στη Βραζιλία μπορεί να παραταθεί, τονίζεται στο διάταγμα.

Ο Μπολσονάρου ανακοίνωσε το μέτρο χθες, Τρίτη, καθώς η κριτική εναντίον του για το πώς διαχειρίζεται την κρίση του κορονοϊού διευρύνεται, όταν τα κρούσματα χθες υπερδιπλασιάσθηκαν στα 291 και η χώρα μετρά ήδη έναν νεκρό, ενώ ήδη ερευνώνται τα πιθανά αίτια για άλλους τέσσερις ύποπτους θανάτους.

Ο ακροδεξιός ηγέτης σε σημερινό Twitter του ανακοινώνει πως λόγος για να κλείσει τα σύνορα στάθηκε “η ανικανότητα του δικτατορικού καθεστώτος της Βενεζουέλας να ανταποκριθεί στην επιδημία του covid-19”.

Χθες βράδυ ο Μπολσονάρου κάλεσε το Κογκρέσο να επιτρέψει την κήρυξη κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τα τέλη του έτους, μέτρο που ο πρόεδρος της Γερουσίας Ντάβι Αλκουλούμπρε χαρακτήρισε ύψιστη προτεραιότητα. Η ταχεία εξάπλωση του ιού έχει αναγκάσει πολλές πόλεις να απαγορεύσουν τις μεγάλες συναθροίσεις, να κλείσουν σχολεία και μεγάλες διοργανώσεις και να προωθούν την εργασία από το σπίτι.

Το οικονομικό πλήγμα από την επιδημία, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη για παγκόσμια ύφεση ανάγκασε σήμερα τους αναλυτές του UBS να μειώσουν τις προοπτικές για ανάπτυξη της οικονομίας της Βραζιλίας στο 0,5% από 1,3%.

Τσεχία: 150.000 τεστ γρήγορης ανίχνευσης κορονοϊού αγόρασε από την Κίνα

Η κυβέρνηση της Τσεχίας έδωσε εντολή στους πολίτες να φοράνε μάσκες ή κάτι άλλο που να καλύπτει το στόμα και τη μύτη τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους από απόψε τα μεσάνυχτα, εντείνοντας τους περιορισμούς προκειμένου να ανακόψει την εξάπλωση του κορονοϊού.

Ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσε έπειτα από μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πως η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης ότι τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων θα παρέχουν πρόσβαση μόνο σε ηλικιωμένους πολίτες άνω των 65 ετών από τις 10.00 π.μ. έως τις 12.00 το μεσημέρι τοπική ώρα (11:00-13:00 ώρα Ελλάδας).

Η χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει καταγράψει 464 κρούσματα κορονοϊού και κανέναν θάνατο μέχρι τώρα. Όπως και άλλες χώρες της ΕΕ, η Τσεχική Δημοκρατία έχει κλείσει τα σύνορα και ουσιαστικά έχει θέσει τη χώρα σε καραντίνα στην προσπάθεια να αναχαιτίσει την εξάπλωση της μετάδοσης του κορονοϊού.

Η εντολή στους κατοίκους να φέρουν μάσκες σε δημόσιους χώρους ήρθε καθώς η χώρα των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων αντιμετωπίζει έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού, με αποτέλεσμα πολλοί Τσέχοι να κατασκευάζουν τη δική τους στο σπίτι.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Άνταμ Βόιτεκ, η Τσεχική Δημοκρατία αγόρασε από την Κίνα 150.000 τεστ γρήγορης ανίχνευσης του κορονοϊού.

Τα τεστ, που έφθασαν σήμερα το πρωί στην Τσεχική Δημοκρατία, προορίζονται κατά προτεραιότητα για τους κατοίκους 21 πόλεων και χωριών στην περιοχή Όλομουτς, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που έχουν κλείσει εντελώς από τις αρχές, και όπου ο ιός έχει ιδιαίτερα μεγάλη παρουσία.

Εξάλλου, τα τεστ που επιτρέπουν την ανίχνευση, με μεγάλη πιθανότητα, της παρουσίας του ιού σε 20-25 λεπτά, έναντι έξι ωρών για τα παραδοσιακά τεστ, θα τεθούν στη διάθεση της αστυνομίας, του στρατού και των μεγάλων νοσοκομείων.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, μετά τα γρήγορα τεστ, θα πρέπει να ακολουθήσουν παραδοσιακά τεστ.

Η Τσεχική Δημοκρατία θέλει επίσης να αγοράσει από την Κίνα στολές προστασίας καθώς και αναπνευστήρες.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις ανακοίνωσε ότι η τσεχική κυβέρνηση ετοιμάζεται για τη χορήγηση άμεσης βοήθειας ύψους 100 δισεκ. κορονών προς τις επιχειρήσεις και άλλων 900 δισεκ. μέσω εγγυήσεων δανείων προκειμένου να βοηθήσει την ανάκαμψη της οικονομίας από το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού.

Η συνδυασμένη βοήθεια ισοδυναμεί σχεδόν με το 18% του οικονομικού προϊόντος της κεντροευρωπαϊκής χώρας το 2019 και θα κατευθυνθεί σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί καθώς η Τσεχική Δημοκρατία, όπως πολλές χώρες της Ευρώπης, κλείνει καταστήματα και εργοστάσια, σφραγίζει σύνορα και επιβάλλει περιορισμούς στους πολίτες προκειμένου να καταπολεμήσει την εξάπλωση του ιού.

Η τσεχική οικονομία είχε ήδη αρχίσει να επιβραδύνει πέρυσι, όμως το ξέσπασμα του κορονοϊού έχει εξαλείψει τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη τουλάχιστον 2% το 2020 και προκάλεσε ερωτήματα για το πόσο μεγάλη μπορεί να είναι μια συρρίκνωση της οικονομίας.

Ο Μπάμπις κάλεσε τις επιχειρήσεις να μην αρχίσουν να απολύουν εργαζομένους κατά την ανακοίνωση των οικονομικών του σχεδίων.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας της χώρας, η αυτοκινητοβιομηχανία Skoda, μέλος του ομίλου Volkswagen, έχει σταματήσει την παραγωγή της για τις ερχόμενες δύο εβδομάδες και η κοινοπραξία Toyota-PSA TPCA θα σταματήσει την παραγωγή στο εργοστάσιό της ανατολικά της Πράγας.

Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να παραλαμβάνει αιτήσεις για ένα σχέδιο δανειοδότησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και έδωσε τη δυνατότητα σε εταιρίες και φυσικά πρόσωπα να αναβάλουν ορισμένες πληρωμές φόρων.

Κροατία: Οκτώ γιατροί νόσησαν από κορονοϊό

Δώδεκα νέα, επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό σε 81, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Κροατίας, Βίλι Μπέρος. Στο σύνολο των 81 κρουσμάτων, οκτώ είναι γιατροί, αλλά η κατάσταση της υγείας τους δεν είναι ανησυχητική, επισήμανε ο υπουργός, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης.

Ο υπουργός επισήμανε ότι το σύστημα υγείας είναι καλά οργανωμένο και θα μπορούσε, εάν κριθεί αναγκαίο, να ανακατανείμει ιατρούς, νοσηλευτές και άλλο ιατρικό προσωπικό για να εξασφαλίσει επαρκή υγειονομική περίθαλψη. Η θεραπεία επειγόντων ή χρόνιων παθήσεων στα νοσοκομεία δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση λόγω του ιού, πρόσθεσε.

Η Αλένκα Μάρκοτιτς, επικεφαλής του Νοσοκομείου Λοιμώξεων Fran Mihaljevic στο Ζάγκρεμπ, δήλωσε ότι όλοι οι γιατροί από το νοσοκομείο, οι οποίοι εξετάστηκαν (διότι είχαν έρθει σε επαφή με γιατρό σε άλλο νοσοκομείο που έχει νοσήσει), είναι αρνητικοί στον COVID-19.