Η επιτροπή που ερευνά την υπόθεση του «θησαυρού των Ναζί», των πινάκων που βρέθηκαν στοιβαγμένοι σε ένα διαμέρισμα του Μονάχου, θα αρχίσει από αύριο να δίνει στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες 590 έργων τέχνης, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπός της.

«Εκτός από τις φωτογραφίες των έργων που έχουν δημοσιοποιηθεί ήδη, θα αναρτηθεί ακόμη ένας σημαντικός αριθμός πινάκων στον ιστότοπο Lostart.de» που ανήκει στην ομοσπονδιακή υπηρεσία η οποία ερευνά υποθέσεις έργων τέχνης που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Πριν από μία εβδομάδα το Βερολίνο ανήρτησε τις φωτογραφίες 25 πινάκων, καθώς πολλαπλασιάζονταν οι επικρίσεις γιατί η έρευνα καθυστερούσε πολύ. Στη συνέχεια η γερμανική κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα φωτογραφίες άλλων 590 έργων από τα συνολικά 1.406 έργα τα οποία δεν αποκλείεται να είχαν κατασχεθεί από του Ναζί.

Παράλληλα, η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ίνγκεμποργκ Μπέργκρεν-Μέρκελ σχεδιάζει να έρθει σε επαφή με τον Κορνέλιους Γκούρλιτ, τον 80χρονο στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν οι πίνακες, είπε ο εκπρόσωπος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τους λόγους που επιβάλλουν αυτήν την επικοινωνία.

Νωρίτερα, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, η υπουργός Δικαιοσύνης Σαμπίνε Λόιτχοϊσερ-Σναρενμπέργκερ τόνισε ότι «θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να μιλήσουμε με τον κ. Γκούρλιτ» ώστε να πειστεί ο ηλικιωμένος ότι οι πίνακες πρέπει να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

Την Τρίτη, ο εισαγγελέας του Άουγκσμπουργκ είχε ανακοινώσει ότι σκοπεύει να επιστρέψει στον Γκούρλιτ ορισμένα από τα 1.406 έργα, κυρίως αυτά που δεν βρέθηκαν στην κατοχή του επειδή είχαν κατασχεθεί από τους Ναζί. Ο 80χρονος από την πλευρά του δηλώνει αποφασισμένος να κρατήσει όλους τους πίνακες που κληρονόμησε από τον πατέρα του, έναν έμπορο τέχνης που συνεργαζόταν με τους Ναζί.