Αυξήθηκαν σε 5 τα κρούσματα κορονοϊού στην Τουρκία και συνδέονται μεταξύ τους, ενώ πάρθηκαν έκτακτα μέτρα από την Άγκυρα.

Αυτό ανακοίνωσε το απόγευμα ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά ύστερα από πολύωρη σύσκεψη με τους υπουργούς Δικαιοσύνης Αμπτουλχαμίτ Γκιούλ και Μεταφορών και Υποδομών Τζαχίτ Τουράν.

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας εξήγγειλε νέα μέτρα, όπως περιορισμό στα επισκεπτήρια στα νοσοκομεία σε ένα άτομο ανά ασθενή και μόνο μετά από εργάσιμες ώρες.

Συνέστησε στους Τούρκους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό και ζήτησε από όσους επιστρέφουν από ξένες χώρες να θέτουν τον εαυτό τους σε αυτοαπομόνωση 14 ημερών μετά την επιστροφή τους.

Επίσης η Τουρκία από αύριο στις 8:00 π.μ, απαγορεύει τις πτήσεις σε άλλες 9 ευρωπαϊκές χώρες: Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Νορβηγία, Δανία, Βέλγιο, Αυστρία, Σουηδία και Ολλανδία, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Συγκοινωνιών. Ήδη η Τουρκία έχει απαγορεύσει τις πτήσεις προς Κίνα, Ιράν Νότια Κορέα και Ιταλία μετά την εμφάνιση του κορονοϊού.

Από σήμερα απαγορεύτηκαν οι επισκέψεις πολιτών στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, λόγω του φόβου του κορονοϊού, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται σε όλα τα επίπεδα του κρατικού μηχανισμού της Τουρκίας. Υπολογίζεται ότι πέντε με οκτώ χιλιάδες πολίτες εισέρχονται στον χώρο του τουρκικού κοινοβουλίου κάθε μέρα.

Κλείνουν τα σχολεία

Από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου όλα τα σχολεία της Τουρκίας (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) για μια εβδομάδα. Επίσης θα κλείσουν τα πανεπιστήμια για τρεις εβδομάδες. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, τα παιδιά θα συνεχίσουν τα μαθήματα από το σπίτι μέσω διαδικτύου και ειδικών προγραμμάτων από την τηλεόραση.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν ανέβαλε τα ταξίδια του στο εξωτερικό για κάποιο διάστημα ενώ η σύνοδος την Τρίτη στην Κωνπολη μεταξύ Ερντογάν, Μακρόν και Μέρκελ θα πραγματοποιηθεί όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ιμπραχιμ Καλίν.

Έκτακτη σύσκεψη Πούτιν με το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας για κορονοϊό και διεθνείς αγορές

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στον κόσμο σε σχέση με την απειλή του κορονοϊού, αλλά και η κατάσταση στις διεθνείς αγορές ήταν τα δύο κύρια θέματα τα οποία συζήτησε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βαλντίμιρ Πούτιν, κατά την διάρκεια έκτακτης σύσκεψης με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ενώ στην ατζέντα των θεμάτων περιλαμβάνονταν και η κατάσταση στο Ιντλίμπ.

«Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συζήτησαν για την εφαρμογή των συμφωνιών για το Ιντλίμπ, που επιτεύχθηκαν κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν. Υπήρξε επίσης ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση, που σχετίζεται με τις ισχυρές διακυμάνσεις στις διεθνείς αγορές. Μίλησαν επίσης και για την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο σε σχέση με την απειλή του κορονοϊού» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Στην σύσκεψη πήραν μέρος όπως δήλωσε ο Πεσκόφ, οι πρόεδροι της κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Βιτσισλάβ Βολοντιν και Βαλεντίνα Ματβιένκο, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου Αντόν Βάινο , ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Εσωτερικών Βλαντίμιρ Κολοκόλτσεφ, ο επικεφαλής της FSB (Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας) kai o επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας (SVR) Σεργκέι Ναρίσκιν.

Πρώτος θάνατος στην Σκωτία

Η Σκωτία ανακοίνωσε σήμερα τον πρώτο της θάνατο εξαιτίας του νέου κορονοϊού, έναν ηλικιωμένο ασθενή με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της Σκοτίας.

«Ο ασθενής, που νοσηλευόταν σε κρατικό νοσοκομείο ήταν ένα ηλικιωμένο άτομο με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό», δήλωσε η Κάθριν Κάντελργουντ.