Το Κρεμλίνο συνέστησε σήμερα στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να απέχουν από επίσημες εκδηλώσεις αν δεν αισθάνονται καλά, σε ένα μέτρο πρόληψης για να προστατευτεί το προσωπικό του Κρεμλίνου από τον νέο κορονοϊό.

Το Κρεμλίνο έκανε την έκκληση αυτή μια μέρα μετά την ανακοίνωση της Κάτω Βουλής της Ρωσίας ότι θα απολυμάνει την Βουλή αφότου ένας βουλευτής αγνόησε την καραντίνα για τον κορονοϊό για να παραστεί σε συνεδριάσεις, σε μια από τις οποίες εκφώνησε ομιλία ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Μόσχα έχει ανακοινώσει ότι έχει καταγράψει 34 κρούσματα του νέου κορονοϊού και ότι κανένας δεν έχει πεθάνει στη χώρα. Ορισμένοι γιατροί αμφισβητούν ωστόσο ότι τα στοιχεία αυτά είναι ακριβή λόγω της, σύμφωνα με τους ίδιους, αποσπασματικής φύσης των εξετάσεων για τον ιό.

«Θέλω να απευθυνθώ σε όλα τα μέλη του σώματος Τύπου του Κρεμλίνου (που καλύπτει τον Πούτιν) και όλους τους δημοσιογράφους και συντάκτες οι οποίοι καλύπτουν τις δραστηριότητες του προέδρου στο Κρεμλίνο», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Να βρίσκεστε ιδιαίτερα σε επαγρύπνηση όταν υπάρχουν οποιεσδήποτε ενδείξεις κορονοϊού. Αν δεν αισθάνεσθε καλά, παρακαλούμε να μην έρχεσθε στο Κρεμλίνο, να μην παίρνετε μέρος σε δημοσιογραφική δουλειά στο Κρεμλίνο», πρόσθεσε.

Ο Πεσκόφ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο ρωσικά ΜΜΕ σημείωσε επίσης ότι οι ρυθμίσεις ιατρικής μέριμνας όσον αφορά τον Πούτιν είναι εξαιρετικά υψηλού επιπέδου και ότι ο πρόεδρος εργάζεται με τους ίδιους ρυθμούς όπως πάντα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε ωστόσο να διευκρινίσει αν ο πρόεδρος έχει κάνει τεστ για τον κορονοϊό. «Λεπτομέρειες σε βάθος για την υγεία του προέδρου δεν αποτελούν αντικείμενο ευρείας δημοσίευσης», σημείωσε ο Πεσκόφ.

Σχολιάζοντας το περιστατικό που σημειώθηκε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα όταν ένας βουλευτής αγνόησε τους κανόνες για αυτοαπομόνωση για τον νέο κορονοϊό για να παραστεί σε κοινοβουλευτική συνεδρίαση κατά την οποία μίλησε ο Πούτιν, ο Πεσκόφ δήλωσε πεπεισμένος ότι δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για την υγεία του προέδρου.
«Είμαι πεπεισμένος ότι ο πρόεδρος δεν είχε καμία επαφή με αυτόν τον βουλευτή», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.