Η τοπική ηγεσία της Μισράτα ζήτησε σήμερα από όλες τις προερχόμενες από την πόλη ένοπλες ομάδες να εγκαταλείψουν την Τρίπολη εντός 72 ωρών.

Η ηγεσία, οι προεστοί και πρώην διοικητές ανταρτικών δυνάμεων της πόλης «αποφάσισαν την αποχώρηση όλων των πρώην ανταρτών της Μισράτα που βρίσκονται στην Τρίπολη, όπως και να ονομάζονται, εντός 72 ωρών», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες το βράδυ.

Την Παρασκευή, μέλη ένοπλης πολιτοφυλακής που προέρχεται από τη Μισράτα και ήταν εγκατεστημένη στη συνοικία του Γάργουρ, νότια της Τρίπολης, άνοιξαν πυρ εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, οι οποίοι ζητούσαν την αποχώρησή της από την πρωτεύουσα της Λιβύης. Η διαδήλωση εξελίχθηκε σε ένοπλη σύγκρουση με 40 νεκρούς. Το Σάββατο, άλλες ένοπλες ομάδες από τη Μισράτα έφθασαν στην Τρίπολη για να ενισχύσουν τους συμπατριώτες τους προκαλώντας νέες συγκρούσεις.

Το υπουργείο Άμυνας έδωσε χθες εντολή για την κατεδάφιση των κτιρίων που έχουν καταλάβει οι ένοπλοι από τη Μισράτα. Πρόκειται για επαύλεις που ανήκαν σε πρόσωπα του περιβάλλοντος του συνταγματάρχη Καντάφι στη συνοικία Γάργουρ και κατελήφθησαν τον Οκτώβριο 2011 από τους λίβυους αντάρτες. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση με την οποία ακύρωνε την απόφαση του υπoυργείου Άμυνας.

Οι κάτοικοι της Τρίπολης διαμαρτύρονται συνεχώς για την παρουσία ένοπλων ομάδων που είχαν έρθει από άλλες περιοχές στην Τρίπολη για να συμμετάσχουν στην απελευθέρωση της πρωτεύουσας τον Αύγουστο 2011 και έκτοτε παρέμειναν υποκαθιστώντας την αστυνομία και τον στρατό.