Σχεδόν 100 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τροπική καταιγίδα που κατέστρεψε κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου ολόκληρα χωριά στο βορειοανατολικό τμήμα της Σομαλίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της ημιαυτόνομης περιοχής της Πούντλαντ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν επίσης εκατοντάδες αγνοούμενοι.

«Ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται μέχρι στιγμής σε σχεδόν 100, η κρίση είναι τεράστια», δήλωσε ο Αμπντιραχμάν Μοχάμεντ Φάρολ, ο πρόεδρος της Πούντλαντ, της περιοχής που επλήγη σφόδρα από την ισχυρή καταιγίδα, έπειτα από σύνοδο που πραγματοποιήθηκε με στελέχη ξένων ανθρωπιστικών οργανώσεων.

«Ανακοινώνω κατάσταση έκτακτης ανάγκης», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Μια τροπική καταιγίδα προκάλεσε τον θάνατο και την καταστροφή», αναφέρει παράλληλα η κυβέρνηση της Πούντλαντ σε ανακοίνωσή της, στην οποία εκφράζει φόβους για εκατοντάδες αγνοούμενους.

«Οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν επίσης ότι σπίτια, κτίρια, πλοία και ολόκληρα χωριά καταστράφηκαν και ότι περισσότερα από 100.000 ζώα χάθηκαν, θέτοντας σε κίνδυνο το εισόδημα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων», συνεχίζει η κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.

«Χιλιάδες ζώα παρασύρθηκαν από τα νερά», συνέχισε επίσης ο πρόεδρος της περιοχής, διευκρινίζοντας ότι οι πληροφορίες έρχονται με πολύ αργό ρυθμό και ότι οι τοπικές αρχές προετοιμάζονται για τη διανομή έκτακτης βοήθειας στον πληθυσμό.