Η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε τα πρώτα κρούσματα του νέου κορονοϊού σε δύο άνδρες, που είχαν πρόσφατα ταξιδέψει στην Ιταλία, με το Μεξικό να γίνεται η δεύτερη χώρα στη Λατινική Αμερική που πλήττεται από τον ιό.

Ένας 35χρονος, που βγήκε θετικός στο πρώτο τεστ, στην πόλη του Μεξικού υποβλήθηκε σε ένα δεύτερο τεστ, τα αποτελέσματα του οποίου ήταν επίσης θετικά, είπε σε δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ούγκο Λόπες-Γκατέλ Ραμίρες.

Ο άνδρας έχει τεθεί σε καραντίνα, συμπλήρωσε ο υπουργός.

Το πρώτο κρούσμα συνδέεται με το δεύτερο κρούσμα που καταγράφηκε στην πολιτεία Σιναλόα, στο βόρειο Μεξικό, ανέφερε ο Λόπες-Γκατέλ έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο της χώρας Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Από την πλευρά του, ο Μεξικανός πρόεδρος συνέστησε στους πολίτες να μην πανικοβάλλονται, διαβεβαιώνοντας ότι οι αξιωματούχοι θα ενημερώνουν σε καθημερινή βάση για την πρόοδο των κρουσμάτων.

«Έχουμε τις δυνατότητες να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση» υπογράμμισε.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Ιταλία, και τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα βρέθηκαν σε άμεση επαφή με έναν Ιταλό υπήκοο, που διαμένει στη Μαλαισία, επισήμανε η κυβέρνηση.

Η Βραζιλία ήταν μέχρι σήμερα η μοναδική χώρα της Λατινικής Αμερικής όπου είχε καταγραφεί κρούσμα του νέου κορονοϊού.

Αρνητικό είναι και το τρίτο ύποπτο κρούσμα κορονοϊού στην Κύπρο

Αρνητικό είναι και το τρίτο ύποπτο κρούσμα κορονοϊού, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά από ενημέρωση από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου το οποίο διενήργησε τις σχετικές εξετάσεις.

«Μόλις έχω ενημερωθεί από ΙΝΓΚ ότι είναι αρνητικό και το τρίτο ύποπτο κρούσμα κορονοϊού. Δυστυχώς το ζητούμενο δεν είναι αν θα έχουμε επιβεβαιωμένο κρούσμα αλλά πότε. Σήμερα ο Παγκύπριος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι αναμένει ο κορονοϊός να φτάσει, αν όχι σε όλες, τουλάχιστον στις περισσότερες χώρες του κόσμου», αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο τουίτερ ο Κύπριος υπουργός Υγείας.

Δικαστήριο στην Κένυα διατάσσει ακύρωση όλων των πτήσεων προς την Κίνα

Δικαστήριο στην Κένυα διέταξε σήμερα την ακύρωση των πτήσεων που αναχωρούν για τη χώρα από την Κίνα, αμφισβητώντας την απόφαση της κυβέρνησης, η οποία προ διημέρου επέτρεψε την άφιξη επιβατών στο έδαφος της χώρας χωρίς να τίθενται σε υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για τον νέο κοροναϊό.

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει την είσοδο στην Κένυα 239 επιβατών της πτήσης της αεροπορικής εταιρείας China Southern από την Καντόνα, με το υπουργείο Υγείας να τους συνιστά απλώς να τεθούν σε αυτοπεριορισμό για 14 ημέρες, η λαϊκή κατακραυγή, ώθησε έναν γιατρό και τον μεγαλύτερο δικηγορικό σύλλογο τα χώρας, Kenya Law Society, να ασκήσουν αγωγή, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παίζει με τη ζωή των πολιτών.

Ο δικαστής Τζέιμς Μακάου δικαίωσε προσωρινά τους εναγόμενους, διατάσσοντας τη ματαίωση για 10 ημέρες όλων των πτήσεων από την Κίνα, μέχρι νεωτέρας δικαστικής απόφασης, αλλά και τη συγκέντρωση και εγκλεισμό τους σε υποχρεωτική καραντίνα σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

Λίγο μετά την «επιεική» απόφαση της κενυατικής κυβέρνησης να επιτρέψει την αποβίβαση των επιβατών και τις εικόνες με κινέζους πολίτες με μάσκες να κυκλοφορούν στην βιομηχανική ζώνη Αθι Ρίβερ, έξω από το Ναϊρόμπι, η κοινή γνώμη στη χώρα επαναστάτησε. Σήμερα, δε, η εφημερίδα Daily Nation είχε τίτλο: «Ιός: γιατί η Κένυα χορεύει με τον θάνατο;».

Λίγο μετά τη δικαστική απόφαση, η κινεζική πρεσβεία στην Κένυα επιβεβαίωσε στο Twitter πως η China Southern ακυρώνει τις πτήσεις της μεταξύ Καντόνας, Τσανγκσά και Ναϊρόμπι, «ένεκα μείωσης του όγκου των κρατήσεων».

Στοπ και στην «σφαγή των όνων»

Οι διμερείς εμπορικές ανταλλαγές των δύο χωρών δέχθηκε ωστόσο και δεύτερο πλήγμα, μετά την απόφαση του υπουργού Γεωργίας Πίτερ Μούνγια να απαγορεύσει τη σφαγή όνων, που προορίζονται για την κινεζική ιατρική. Μία πρακτική που καταδικάζεται από τις φιλοζωϊκές οργανώσεις ως σκληρή, ανώφελη και καταστροφική για τον πληθυσμό των γαϊδάρων στην Αφρική.

Η απαγόρευση, που ετέθη σ’ εφαρμογή εντός της εβδομάδας, αποφασίσθηκε «μετά την έκκληση που απηύθηναν στις υπηρεσίες μου πολλοί άνθρωποι, διότι οι κλοπές όνων για να μεταπωληθούν έχουν αυξηθεί», τόνισε ο υπουργός,

Ο πολλαπλασιασμός των κλοπών όνων έχει γίνει μάστιγα για τους καλλιεργητές που τους χρησιμοποιούν για να μεταφέρουν αγροτικά προϊόντα και νερό, ενώ παράλληλα προκαλεί «μαζική ανεργία» στον τομέα, υπογράμμισε ο Μούνγια.

Τέσσερα σφαγεία όνων ενημερώθηκαν πως έχουν διορία ενός μηνός για να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους.

Τα δέρματα των γαϊδάρων εξάγονται στην Κίνα για την παρασκευή ενός παραδοσιακού φαρμάκου, ονόματι έζιάο, που θεωρείται ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, επιβραδύνει τη γήρανση και βελτιώνει τη λίμπιντο και την γονιμότητα. Παλαιότερα προνομιακά το χρησιμοποιούσαν μόνον οι αυτοκράτορες, όμως πλέον απευθύνεται σε ευρέα στρώματα της μεσαίας τάξης. Η Κίνα στρέφεται όλο και περισσότερο προς την Αφρική για να ικανοποιήσει τη ζήτηση, καθώς ο πληθυσμός όνων της έχει μειωθεί στο μισό κατά την τελευταία 10ετία.

Την απόφαση για απαγόρευση της σφαγής χαιρέτισε η οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων Peta και η βρετανική οργάνωση Donkey Sanctuary, που αμφότερες στο παρελθόν είχαν καταγγείλει την βαναυσότητα με την οποία θανατώνονταν οι γάιδαροι (ορισμένες φορές με πολυβόλα, ή από κτυπήματα με βαριές ράβδους), ή για τους θανάτους μεγάλου αριθμού όνων στη διαδρομή, κατά τη μακρά κι επίπονη μεταφορά τους στα σφαγεία.