Η τρομοκρατική επίθεση στην κεντρική πλατεία του Πεκίνου Τιενανμέν πραγματοποιήθηκε με την κινητοποίηση οκτώ τρομοκρατών που είχαν προϋπολογισμό περίπου 4.800 ευρώ για την εκτέλεσή της, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Κίνας.

Την ίδια ώρα μία οργάνωση Ουϊγούρων μουσουλμάνων κάνει λόγο για περίπου 50 συλλήψεις σε σχέση με το κτύπημα αυτό, για το οποίο ουδείς έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη.

Σύμφωνα με την κινεζική αστυνομία, τρεις Ουϊγούροι από την κυρίως κατοικούμενη από μουσουλμάνους επαρχία της Ζινγκζιάνγκ οδήγησαν το αυτοκίνητό τους, που ήταν φορτωμένο με δοχεία βενζίνης, εναντίον στόχου στην Απαγορευμένη Πόλη, σε μία επίθεση αυτοκτονίας που κόστισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε περίπου 40 άλλους.

Η ομάδα των οκτώ «τρομοκρατών» διέθετε όπλα, μεταξύ άλλων και θιβετιανές μάχαιρες και δοχεία βενζίνης, και είχε διαμείνει σε ξενοδοχεία στα δυτικά του Πεκίνου, προτού πέντε εξ αυτών να επιστρέψουν στο Ουρούμκι, την πρωτεύουσα της Ζινγκζιάνγκ. Οι τρεις Ουϊγούροι που παρέμειναν στο Πεκίνο για να εκτελέσουν την επίθεση χρησιμοποίησαν ένα όχημα 4Χ4 Μερσέντες.

Επιπλέον, πάνω από 50 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Ζινγκζιάνγκ, περιοχή όπου κατοικούν εκατομμύρια μουσουλμάνοι, στη διάρκεια εκτεταμένων επιχειρήσεων της κινεζικής αστυνομίας στην περιοχή τις δύο τελευταίες ημέρες, όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ουϊγούρων.

Η ισλαμιστική οργάνωση Ετίμ, που έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατική από τον ΟΗΕ, φέρεται να έχει προσφέρει «υποστήριξη» στην επίθεση στην Τιενανμέν, επεσήμανε την εβδομάδα αυτή ο επικεφαλής των κινεζικών υπηρεσιών ασφαλείας Μενγκ Ζιανζού. Μία δήλωση την οποία απορρίπτουν όμως οι ειδικοί, διαπιστώνοντας σε αυτήν ένα χτύπημα μάλλον αυτοσχέδιο, ενώ επισημαίνουν και την έλλειψη στην Κίνα οργανώσεων φανατικών μουσουλμάνων.

Χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά στην Ετίμ, η CCTV πρόσθεσε πως οι οκτώ δράστες της επίθεσης στην Τιενανμέν είχαν «αποφασίσει να συστήσουν τρομοκρατική οργάνωση» τον περασμένο Σεπτέμβριο.