Η έκρηξη του αυτοκινήτου στην Πλατεία Τιενανμέν χαρακτηρίζεται πλέον επισήμως «τρομοκρατική επίθεση» και αποτελεί πλήγμα για την κολοσσιαία κινεζική αστυνομική μηχανή στην καρδιά-σύμβολο του καθεστώτος.

Τη στιγμή που το Πεκίνο αποτελεί «ζώνη υψηλής παρακολούθησης», είναι λογικό ότι το συμβάν «προκαλεί εξαιρετικά μεγάλη νευρικότητα στο Κομμουνιστικό Κόμμα», όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο τον Ντέιβιντ Τόμπιν, καθηγητή Κινεζικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης.

Στην εμβληματική πλατεία του κέντρου της κινεζικής πρωτεύουσας όχημα 4Χ4 έφυγε από το οδόστρωμα και έκανε διαδρομή 400 μέτρων παρασύροντας πολίτες και αστυνομικούς πριν σταματήσει μπροστά στην πύλη της Απαγορευμένης Πόλης και πάρει φωτιά, αφήνοντας πίσω του πέντε νεκρούς και σαράντα τραυματίες.

Η επίσημη κινεζική τηλεόραση (CCTV) ανακοίνωσε σήμερα ότι πέντε ύποπτοι έχουν συλληφθεί και ότι το περιστατικό χαρακτηρίζεται πλέον «τρομοκρατική επίθεση».

«Εάν το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας είναι ανίκανο να εγγυηθεί την ασφάλεια στην Τιενανμέν, αυτό δείχνει ότι η Κίνα στο σύνολό της δεν είναι προστατευμένη, αυτό ανοίγει την πόρτα σε νέες επιθετικές ενέργειες», εξηγεί ο Καμ Γουόνγκ, πρώην αξιωματούχος της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ και σήμερα καθηγητής στο Xavier University των ΗΠΑ.

Η πλατεία Τιενανμέν φρουρείται διαρκώς από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ένστολους ή με πολιτικά, που είναι έτοιμες να διακόψουν οποιαδήποτε δημόσια εκδήλωση διαμαρτυρίας και να καταπνίξουν εν τη γενέσει του οποιοδήποτε επεισόδιο.

Η πλατεία Τιενανμέν συνοδεύεται από ένα ισχυρό φορτίο συμβολισμού: είναι το νευραλγικό κέντρο της κινεζικής εξουσίας και το επίκεντρο της καταστολής του κινήματος για το δημοκρατία την άνοιξη 1989.

Τα κονδύλια που προορίζονται για την διαφύλαξη της τάξης στην δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο είναι κολοσσιαία: 770 δισεκατομμύρια γιουάν (91 δισεκατομμύρια ευρώ) για το 2013, που αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 200 δισεκατομμύρια γιουάν από το 2010.

Η Κίνα δαπανά λοιπόν μεγάλα ποσά τόσο για την «τήρηση της σταθερότητας», στην οποία περιλαμβάνονται οι συλλήψεις διαδηλωτών, η παρακολούθηση των διαφωνούντων καθώς και εν δυνάμει εθνοτικές ταραχές, όσο και για τις ένοπλες δυνάμεις της, τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

«Το κύρος των κινεζικών αρχών επλήγη»  λίγες ημέρες πριν από μία κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο, δηλώνει ο Γουίλι Λαμ, καθηγητής του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τον οποίο η επίθεση εξέθεσε την ανεπάρκεια των κινεζικών υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ σημαντικό στοιχείο είναι ότι μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν ξένοι.

Πολλοί αναλυτές δίνουν έμφαση στον ερασιτεχνικό χαρακτήρα της επιχείρησης. «Δείχνει πρόχειρο, να ρίχνεις ένα 4Χ4 στο πλήθος και στη συνέχει να χρησιμοποιείς εύφλεκτα υγρά για να πυρπολήσεις το όχημα, δεν μοιάζει με εγχείρημα κάποιου διεθνούς τρομοκρατικού δικτύου. Θα μπορούσε να πρόκειται για ενέργεια δυσαρεστημένων ιδιωτών», σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Τόμπιν.

Η κινεζική τηλεόραση διευκρίνισε σήμερα ότι τα τρία πρόσωπα που επέβαιναν στο όχημα ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας.

«Το βέβαιο είναι ότι δεν επρόκειτο για επίθεση του είδους που συναντάμε στη Μέση Ανατολή με τη χρήση υπερσύγχρονων τεχνολογιών και σημαντική επιμελητειακή υποστήριξη και συντονισμό», λέει ο Τόμπιν.

Η κινεζική αστυνομία προσανατόλισε από τις πρώτες ώρες τις έρευνές της προς τους ακιτβιστές Ουιγούρους, μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που ζει στην βορειοδυτική επαρχία Σιντζιάνγκ.

«Το γεγονός ότι ένα τέτοιο περιστατικό μπορεί να συμβεί στο Πεκίνο δείχνει τα όρια της αποτελεσματικότητας της αστυνομίας απέναντι σε ένα αποφασισμένο κίνημα αντίστασης κατά της πολιτικής της Κίνας απέναντι στους Ουιγούρους. Αυτό σημαίνει ότι, εάν η δυσαρέσκεια μίας πλειοψηφίας του πληθυσμού των Ουιγούρων αυξηθεί, είναι πιθανόν να επαναληφθούν στο μέλλον και άλλα επεισόδια τέτοιου είδους- και κανένα αστυνομικό καθεστώς δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό απέναντι σε μία μαζική αντίσταση μεγάλων τμημάτων ενός πληθυσμού», σύμφωνα με τον καθηγητή Κινεζικής Πολιτικής.