Ο πρώην αξιωματούχος της Ομοσπονδιακής Σωφρονιστικής Υπηρεσίας της Ρωσίας, Βίκτορ Σβιρίντοφ, αυτοκτόνησε σήμερα στην αίθουσα του δικαστηρίου μόλις το δικαστήριο ανακοίνωσε την ποινή.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Σβιρίντοφ, ο οποίος υπήρξε διευθυντής της Διεύθυνση μεταφορικών μέσων της FSIN, «αυτοκτόνησε μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου με πιστόλι που έφερε πάνω του», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Δικαστηρίου του Δήμου της Μόσχας Ουλιάνα Σαλάποβα.

Σύμφωνα με το TASS, o Σβιρίντοφ είχε απολυθεί από την θέση αυτή πριν από πέντε και πλέον χρόνια.

Στον Βίκτορ Σβιρίντοφ, ο οποίος θεωρήθηκε ένοχος για εκβιασμό μέσω του οποίου επιδίωξε να αποσπάσει το ποσό των 10 εκατομμυρίων ρουβλίων (143.000 ευρώ) , επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών ετών, παρότι όπως είπε η Σαλάποβα ο ποινικός κώδικας προβλέπει για τέτοιου είδους πράξεις ποινές φυλάκισης 7-15 ετών.

Η ίδια διευκρίνισε ότι η αστυνομία της Ρωσίας και η Ανακριτική Επιτροπή άρχισαν έρευνες για να διαπιστώσουν πώς ο κατηγορούμενος μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου έχοντας πάνω του το όπλο.

Από την πλευρά της η Ανακριτική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ερευνά λεπτομερώς τα μέτρα ασφαλείας που υπήρχαν στο δικαστήριο και ότι πολύ σύντομα θα αποφασίσει για την άσκηση ποινικής δίωξης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα RBK, ο Σβιρίντοφ επιχείρησε να εκβιάσει τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή της FSIN Αλεξάντρ Σαπόζνικοφ.

Ένας εκ των δικηγόρων του Σβιρίντοφ, ο Γκριγκόρι Ιβάνισεφ, δήλωσε μετά το περιστατικό ότι θα εφεσιβάλουν την απόφαση του δικαστηρίου. Όταν ρωτήθηκε, αν γνώριζε ότι ο πελάτης του έφερε όπλο στο δικαστήριο, ο Ιβάνισεφ απάντησε αρνητικά.

Η ποινική δίωξη κατά του Σβιρίντοφ ξεκίνησε το 2019. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Αλεξάντρ Κοτελνίτσκι, την καταγγελία κατά του Σβιρίντοφ έκανε γνωστός του με τον οποίο ο πρώην αξιωματούχος του FSIN συζητούσε για ζητήματα στελεχικού δυναμικού.

Μετά την καταγγελία ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του. Ο Κοτελίνσκι πιστεύει ότι οι ανακριτικές αρχές δεν διέθεταν ουσιαστικά στοιχεία που να στοιχειοθετούν την ενοχή του. Ο Σβιρίντοφ υπήρξε από τους ανθρώπους που είχαν λάβει μέρος στην εξάλειψη των συνεπειών από την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ , έπασχε από καρκίνο και βρίσκονταν στο τέταρτο στάδιο των μεταστάσεων. Ο Σβιρίντοφ δεν παραδέχθηκε ποτέ την ενοχή του.

Ο Αλεξάντρ Ρέιμερ, ο πρώην επικεφαλής της FSIN, εκτίει ποινή κάθειρξης 8 ετών από το 2016 καθώς είχε καταδικαστεί για υπεξαίρεση 41 εκατομμυρίων ρουβλίων επειδή είχε προβεί σε υπερτιμολογήση όσον αφορά την αγορά ηλεκτρονικών βραχιολιών εντοπισμού καταδίκων.