Κινέζος δημοσιογράφος, η επίμαχη σύλληψη του οποίου τροφοδότησε συζήτηση για το δικαίωμα της ενημέρωσης και απασχόλησε τη ρυθμιστική αρχή του Τύπου παραδέχτηκε ότι δημοσίευσε ψευδείς πληροφορίες σε «ομολογίες» που μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση.

Ο νεαρός ρεπόρτερ Τσεν Γιονγκτσού που εργαζόταν για την εφημερίδα Σινκουάιμπαο, η οποία εδρεύει στη νότια επαρχία Καντόν, συνελήφθη στα τέλη της περασμένης εβδομάδας από την αστυνομία ως ύποπτος για «προσβολή της φήμης μιας επιχείρησης».

Σε εικόνες που μετέδωσε σήμερα το κεντρικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, ο Τσεν φορώντας το πράσινο σακάκι της στολής του κρατουμένου, δήλωσε ότι «κατασκεύασε» τα άρθρα του και «δέχτηκε να αναγνωρίσει τα λάθη του και να δείξει τη μεταμέλειά του».

Κατόπιν εξέφρασε την «ειλικρινή του συγνώμη» στον όμιλο στον οποίο στόχευαν τα άρθρα του, τον Zoomlion, και στους μετόχους αυτού αλλά και στην οικογένειά του εκφράζοντας επίσης τη λύπη του γιατί «κλόνισε την εμπιστοσύνη του κόσμου για τα ΜΜΕ».

Σε αυτή την τηλεοπτική «ομολογία» ο 27χρονος δημοσιογράφος εξήγησε επίσης ότι «ενήργησε με κίνητρο το κέρδος» αλλά ότι ήταν «διχασμένος ανάμεσα στο προσωπικό του συμφέρον και την επαγγελματική του ηθική».

Ο Τσεν αποκάλυψε στην αστυνομία ότι «δημοσίευε συνεχώς μη εξακριβωμένες και ψευδείς πληροφορίες για τον κατασκευαστικό όμιλο ύστερα από αίτημα τρίτων προσώπων», σύμφωνα με τον κινεζικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

Ο δημοσιογράφος είχε δημοσιεύσει τους τελευταίους μήνες περί τα δέκα άρθρα κατηγορώντας τον όμιλο για ψευδείς ισολογισμούς και παράνομες πρακτικές προώθησης των δραστηριοτήτων του, θυμίζει το ΑΜΠΕ. Ο Zoomlion είναι σημαντικός κατασκευαστικός όμιλος στο Χονγκ Κονγκ και την Σεντζέν, το 20% των μετοχών του οποίου κατέχει το κράτος.