Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών που επρόκειτο να διεξαχθεί σήμερα στις Μαλδίβες, αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς η ψηφοφορία κρίθηκε παράνομη, ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή.

«Προετοιμάζαμε την ψηφοφορία όταν η αστυνομία μας ανακοίνωσε πως κανένα εκλογικό έγγραφο δεν μπορούσε να βγει από τα γραφεία της Επιτροπής», εξήγησε σήμερα το πρωί με ανακοίνωσή της η ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή.

«Μια νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εκλογών θα ανακοινωθεί αργότερα», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Οι κάτοικοι των Μαλδίβων καλούνταν να ψηφίσουν και πάλι σήμερα για να εκλέξουν τον πρόεδρό τους, καθώς το ανώτατο δικαστήριο του αρχιπελάγους ακύρωσε τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου που είχε πραγματοποιηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου.

Το δικαστήριο δικαιολόγησε την ακύρωση των εκλογών επικαλούμενο παρατυπίες. Ωστόσο οι τοπικές και οι διεθνείς ομάδες παρατηρητών είχαν ανακοινώσει πως ο πρώτος γύρος διεξήχθη ελεύθερα και με αμερόληπτο τρόπο.

Το φαβορί των εκλογών, ο Μοχάμεντ Νασίντ, 46 χρόνων, ο πρώτος πρόεδρος που είχε εκλεγεί δημοκρατικά το 2008, πριν ανατραπεί το Φεβρουάριο του 2012, είχε έρθει πρώτος με διαφορά, αλλά με ποσοστό ανεπαρκές (45,45%) για να νικήσει από τον πρώτο γύρο.

Ο κύριος αντίπαλός του είναι ο Αμπντουλάχ Γιαμίν (25,35% των ψήφων στις 7 Σεπτεμβρίου), ένας ετεροθαλής αδελφός του Μαουμουν Αμπντούλ Γκαγιούμ, του δικτάτορα που κυβέρνησε επί 30 χρόνια αυτή τη χώρα των 350.000 κατοίκων –στην πλειοψηφία τους είναι σουνίτες μουσουλμάνοι– μέχρι τις πρώτες ελεύθερες εκλογές του 2008.

Ο Κάσιμ Ιμπραήμ, ο οποίος είχε έρθει τρίτος στις 7 Σεπτεμβρίου, προσέφυγε κατά της ψηφοφορίας εκείνης.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Μοχάμεντ Ουάχιντ δεν είναι σήμερα υποψήφιος.