Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου, τόνισε σήμερα ότι επεισόδια, όπως ο χθεσινός βανδαλισμός του αυτοκινήτου του υπουργού Πολιτισμού, Ντανιέλ Μάρμπου, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ρουμανίας παρακολουθούσε, χθες το βράδυ, εκδήλωση στο κέντρο του Βουκουρεστίου, όταν εισήλθε στην αίθουσα ομάδα νεαρών που άρχισε να του φωνάζει: “Παραιτήσου” και “Ντροπή”.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός, στον τηλεοπτικό σταθμό Antena 3, όταν βγήκε από το χώρο της εκδήλωσης και μπήκε στο αυτοκίνητό του οι νεαροί περικύκλωσαν το όχημα και άρχισαν να πετούν πέτρες και να το χτυπούν.

«Όταν βγήκα από το αυτοκίνητο, τους είπα ότι συμπεριφέρονται σαν νεοφασίστες. Στη συνέχεια, μπήκα στο αυτοκίνητο και η αστυνομία έσπευσε για να ανοίξει το δρόμο και να μπορέσω να φύγω», είπε ο κ. Μπάρμπου.

«Ο υπουργός Πολιτισμού της Ρουμανίας, χθες το βράδυ, δέχθηκε επίθεση από πολίτες που διαμαρτύρονταν στο κέντρο του Βουκουρεστίου. Οι δράστες οδηγήθηκαν στην αστυνομία και θα κινηθούν νομικές διαδικασίες εναντίον τους», ανέφερε η εκπρόσωπος των ειδικών δυνάμεων της ρουμανικής αστυνομίας.

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε τέτοια επεισόδια. Δεν μπορούν να περικυκλώνουν το όχημα οποιουδήποτε πολίτη, συμπεριλαμβανομένου του αυτοκινήτου του υπουργού. Δεν μπορούν να καταστρέφουν το αυτοκίνητό του – όχι επειδή είναι υπουργός, αλλά επειδή είναι πολίτης», υπογράμμισε ο Ρουμάνος πρόεδρος.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα, καταδίκασε επίσης την επίθεση και ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών, Ράντου Στρόε, να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι οι νόμοι πρέπει να τηρούνται.

«Υπάρχει μία γραμμή, η οποία δεν δέχομαι να υπερβαίνεται. Είδα ότι ο συνάδελφός μας, Ντανιέλ Μπάρμπου, έγινε στόχος επίθεσης. Μιλάμε για επιστροφή στην εποχή του 1930. Όσο οι διαμαρτυρίες είναι ειρηνικές, είναι όλα εντάξει και οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων συμπεριφέρθηκαν πολύ καλά. Αλλά τη στιγμή που κάποιουν περνούν την ‘κόκκινη γραμμή’ και επιτίθενται, απειλούν και αποκλείουν δρόμους, ο υπουργός Εσωτερικών έχει σαφή εντολή να προχωρήσει σύμφωνα με το νόμο»,υπογράμμισε ο κ. Πόντα.