«Οι ευρωβουλευτές ζητούν αλλαγή της Συνθήκης για να καταργήσουν την έδρα του Στρασβούργου», γράφει ο ιστότοπος ευρωπαϊκής ενημέρωσης EUObserver.com.

Τα μέλη της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιθυμούν την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών προκειμένου να θέσουν ένα τέλος «στο μηνιαίο ταξίδι τους στο Στρασβούργο», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η Επιτροπή ανέφερε χθες ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ορίζει την έδρα του προκειμένου να σταματήσει η δαπάνη εκατομμυρίων ευρώ, να περιοριστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να καταστεί αποτελεσματικότερη η εργασία του.

«Η μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων και πόρων από μέρος σε μέρος δεν είναι μόνο δαπανηρή, αναποτελεσματική, σπάταλη και βλαβερή για το περιβάλλον, βλάπτει σοβαρά την αντίληψη της κοινής γνώμης για την ΕΕ», δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Γ. Χάφνερ (Πράσινοι).

Εκτιμάται πως μόνο οι μετακινήσεις προκαλούν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ίσες με 19 χιλιάδες τόνους. «Σκεφτείτε πόσο ανόητο φαίνεται το Κοινοβούλιο όταν το επιτρέπει αυτό ενώ κάνει διάλεξη στους πολίτες για την κλιματική αλλαγή», σημειώνει η Βρετανίδα ευρωβουλευτής A. Φοξ, η οποία συνέγραψε μαζί με τον Χάφνερ τη σχετική έκθεση.