Όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι υπηρεσίες πληροφοριών της Νορβηγίας ερευνούν την πιθανότητα να μετείχε ένας Νορβηγός υπήκοος, σομαλικής καταγωγής, στην πολύνεκρη επίθεση στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ του Ναϊρόμπι, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση: «Βάσει των πληροφοριών που ανέφεραν ότι ένας Νορβηγός πολίτης μπορεί να εμπλέκεται στην επίθεση στο εμπορικό κέντρο της Κένυας, πριν από τρεις εβδομάδες, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Αστυνομίας (PST) αποφάσισε να ξεκινήσει έρευνα».

Το όνομα του Νορβηγού που φέρεται να μετείχε στο σχεδιασμό και την εκτέλεση της επιχείρησης είναι γνωστό στις αρχές.

Η PST ωστόσο δεν ξέρει πού μπορεί να βρίσκεται ο ύποπτος, ούτε αν είναι ακόμη εν ζωή, όπως δήλωσε ο Γιαν Γκλεντ, υψηλόβαθμο στέλεχος της υπηρεσίας, μιλώντας στα τηλεοπτικά κανάλια της Νορβηγίας.

Σύμφωνα πάντα με τον Γκλεντ, δύο Νορβηγοί ερευνητές βρίσκονται στο Ναϊρόμπι και συνεργάζονται με τους Κενυάτες ομόλογούς τους.

Από την επίθεση στο Ουέστγκεϊτ, που ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου και έληξε τέσσερις ημέρες αργότερα με την επέμβαση του στρατού, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 67 άνθρωποι ενώ άλλοι 39 παραμένουν αγνοούμενοι.

Το Σάββατο, η κενυατική αστυνομία διευκρίνισε ότι η ομάδα των ένοπλων ισλαμιστών αποτελείτο από 4-6 πρόσωπα και όχι από 10-15, όπως αναφερόταν μέχρι τότε.

Η ταυτότητα των δραστών είναι ένα από τα κεντρικά θέματα της έρευνας, καθώς οι πληροφορίες ανέφεραν ότι εκτός των Σομαλών στην επίθεση μετείχαν επίσης Αμερικανοί και Βρετανοί, αλλά είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για Νορβηγό.