Η κινεζική αστυνομία άσκησε δίωξη εναντίον ενός γνωστού δημοσιογράφου για συκοφαντική δυσφήμιση επειδή ο εν λόγω δημοσιογράφος αποκάλυψε υποθέσεις διαφθοράς αξιωματούχων μέσω του Διαδικτύου, ανακοίνωσε ο δικηγόρος του σήμερα.

Ο Λιού Χου «δεν την αποδέχθηκε. Η (κατηγορία) περί συκοφαντικής δυσφήμισης στην πραγματικότητα αφορά ενημέρωση για τις δραστηριότητες κυβερνητικών αξιωματούχων», δήλωσε ο δικηγόρος Σι Ουέιτζιανγκ τηλεφωνικά στο Γερμανικό Πρακτορείο.

«Όμως είχε ελέγξει και είχε επιβεβαιώσει τις πληροφορίες του πριν δημοσιεύσει στοιχεία για αυτούς», πρόσθεσε ο Σι.

«Η προϋπόθεση για να απαγγελθεί (η κατηγορία για) συκοφαντική δυσφήμιση είναι να γνωρίζεις ότι μια πληροφορία είναι ψευδής και παρ’ όλ’ αυτά να την μεταδίδεις», τόνισε ο συνήγορος του Λιού Χου.

Ο Σι πρόσθεσε ότι ο Λιού δεν είχε καμιά πρόθεση να διασπείρει φήμες και η σύλληψή του εντάσσεται «απλώς και μόνο σε μια σκευωρία» σε βάρος του.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, λίγο πριν από τη σύλληψή του τον Αύγουστο, ο Λιού είχε καταγγείλει μέσω του λογαριασμού του σε ένα κινεζικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης παρόμοιας λογικής με το Twitter ότι ο υποδιευθυντής της κρατικής διεύθυνσης Βιομηχανίας και Εμπορίου είχε διαπράξει παράβαση καθήκοντος στο προηγούμενο αξίωμά του.

Ο δημοσιογράφος ανέφερε επίσης ότι πολλοί άλλοι αξιωματούχοι, περιλαμβανομένου ενός ανώτερου τοπικού αξιωματούχου των υπηρεσιών ασφαλείας, ενέχονταν σε υποθέσεις διαφθοράς.

Η δίωξη του Λιού αποτελεί «αντεκδίκηση από την υπηρεσία δημόσιας ασφάλειας», τόνισε ο Σι.

Ο Λιού εργάζεται στην εφημερίδα Modern Express στην πόλη Σενζέν της νότιας Κίνας. Συνελήφθη με την κατηγορία της «φαλκίδευσης πληροφοριών και της διασποράς φημών», κατηγορίες που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί συκοφαντικής δυσφήμισης στη χώρα αυτή.

Η σύλληψή του σημειώθηκε εν μέσω μιας εκστρατείας πάταξης των χρηστών του Διαδικτύου που διασπείρουν φήμες ή απόψεις που εναντιώνονται στο κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα.