Επιθεωρητές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Κροατίας, σε συνεργασία με ομάδες εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εσωτερικών και ερευνητές της Αστυνομίας, συνεχίζουν την έρευνα, προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς, το περασμένο Σάββατο, σε γηροκομείο στο Αντράσεβατς, από την οποία έξι ηλικιωμένοι βρήκαν τραγικό θάνατο.

Οι αρχές έχουν διαβεβαιώσει πως η υπόθεση θα διαλευκανθεί και οι υπεύθυνοι της τραγωδίας θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, ενώ την ίδια ώρα, συγκλονισμένη η κοινή γνώμη, παρακολουθεί από τους τηλεοπτικούς δέκτες και το διαδίκτυο, τις δηλώσεις υπουργών και εκπροσώπων των αρμοδίων υπηρεσιών που υπογραμμίζουν πως το τραγικό αυτό περιστατικό δεν πρόκειται να μείνει ανεξιχνίαστη υπόθεση.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας Ντάβορ Μποζίνοβιτς δήλωσε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ότι το 2012 η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε κάνει έλεγχο πυρασφάλειας στον οίκο ευγηρίας, όταν εκείνη την περίοδο, η διοίκηση του γηροκομείου εξέταζε το ενδεχόμενο επέκτασης των κτιριακών συγκροτημάτων. Επισήμανε επίσης ότι η υπόθεση πλέον είναι αντικείμενο ποινικής έρευνας και οι αρμόδιες αρχές θα φθάσουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την περιφέρεια της Κράπινα – Ζάγκοριε, το γηροκομείο όπου οι έξι ηλικιωμένοι βρήκαν τραγικό θάνατο είχε άδεια λειτουργίας για μικρότερο αριθμό ατόμων σε σχέση με τον πραγματικό αριθμό των ενοίκων.

Το γηροκομείο είχε άδεια λειτουργίας και δυνατότητα φιλοξενίας οκτώ ατόμων το 2012 και έλαβε μία συμπληρωματική άδεια για επιπλέον πέντε άτομα το 2013. Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των 13 ατόμων που προβλεπόταν στην άδεια λειτουργίας του γηροκομείου δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, αφού, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, στο γηροκομείο βρίσκονταν 26 ηλικιωμένοι.