Οι κενυατικές Αρχές ανακοίνωσαν έπειτα από μια σειρά από ισχυρές εκρήξεις και πυροβολισμούς που ακούστηκαν από το εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι Ουέστγκεϊτ, ότι έχουν τον έλεγχο της κατάστασης και ότι οι κενυατικές δυνάμεις «συγκλίνουν» προς τους ισλαμιστές μαχητές που βρίσκονται οχυρωμένοι μέσα σε αυτό και απειλούν να σκοτώσουν τους ομήρους που κρατούν.

«Καλούμε όλον τον κόσμο να διατηρήσει την ηρεμία του. Οι δυνάμεις μας έχουν τον έλεγχο», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση Καταστροφών. «Αποφύγετε εντελώς την περιοχή του Ουέστγκεϊτ. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται», προσθέτει.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Μέσων και έναν αξιωματούχο που επικαλέστηκε το Reuters, οι εκρήξεις που ανακοινώθηκε νωρίτερα ότι ακούγονταν στο εμπορικό κέντρο προκλήθηκαν από τις κενυατικές ειδικές δυνάμεις.

Η τηλεόραση μετέδωσε εικόνες στις οποίες φαίνονται στρατιώτες με στολές παραλλαγής να τρέχουν και να παίρνουν νέες θέσεις, την ώρα που ένα θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού μετακινήθηκε επίσης σε άλλη θέση.

«Εμείς προκαλέσαμε την έκρηξη, προσπαθούμε να μπούμε μέσα από την οροφή», δήλωσε νωρίτερα ένας αξιωματούχος της ασφάλειας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, στο Reuters.

Προηγουμένως δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και του Reuters είχαν μεταδώσει ότι ισχυρές εκρήξεις και σφοδρά πυρά ακούγονταν, ενώ μαύρος καπνός υψωνόταν από το εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ.

Ένας δημοσιογράφος διευκρίνισε μάλιστα ότι άκουσε «τρεις ή τέσσερις εκρήξεις» και δύο ανταλλαγές «σφοδρών πυρών».

Στην ζώνη γύρω από το κτήριο, οι δυνάμεις της τάξης είχαν καλέσει εξάλλου τους δημοσιογράφους και τα μέλη των σωστικών συνεργείων να μεταβούν σε προστατευμένες τοποθεσίες, την ώρα που ασθενοφόρα κατευθύνονταν προς τα σημεία των εκρήξεων.

Την ίδια ώρα η κενυατική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει διασώσει αρκετούς ομήρους στο Ουέστγκεϊτ, διευκρινίζοντας ωστόσο παράλληλα ότι συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο εμπορικό κέντρο μετά τις ισχυρές εκρήξεις που ακούστηκαν νωρίτερα σήμερα.

«Μόλις καταφέραμε να διασώσουμε μερικούς ομήρους», αναφέρει στο Twitter o αρχηγός της κενυατικής αστυνομίας Ντέιβιντ Κιμάγιο. «Κερδίζουμε όλο και περισσότερο έδαφος επί των επιτιθέμενων», πρόσθεσε.

Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι 4 Βρετανοί σκοτώθηκαν από την επίθεση των ισλαμιστών Σεμπάμπ στο εμπορικό κέντρο.

Οι βρετανικές Αρχές είχαν ανακοινώσει σε προηγούμενο απολογισμό τους ότι οι Βρετανοί που έχασαν την ζωή τους ήταν 3, μεταξύ των οποίων ένας άνθρωπος που έχει εκτός της βρετανικής και αυστραλιανή υπηκοότητα.

Σύμφωνα με τον κενυατικό Ερυθρό Σταυρό, από την επίθεση αυτή, η οποία εισέρχεται σήμερα στην τρίτη ημέρα της, έχουν χάσει την ζωή τους τουλάχιστον 69 άνθρωποι, ενώ αγνοείται η τύχη 63 πολιτών.