Οι αρχές της Βενεζουέλας συνέλαβαν τρεις αξιωματούχους της Εθνικής Φρουράς που φέρεται να εμπλέκονται στη διακίνηση 1,3 τόνων κοκαΐνης που κατασχέθηκαν από αεροσκάφος της εταιρείας Air France στο Παρίσι.

Η γαλλική αστυνομία εντόπισε την τεράστια ποσότητα των ναρκωτικών κρυμμένη μέσα σε βαλίτσες, οι οποίες είχαν καταχωρηθεί με πλαστά ονόματα που δεν αντιστοιχούσαν σε επιβάτες της πτήσης, με δρομολόγιο Καράκας-Παρίσι.

Οι δύο λοχίες και ο ένας υπολοχαγός αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες, δήλωσε η Εισαγγελία του Καράκας, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ποιες είναι αυτές. Πρόσθεσε ωστόσο πως οι γαλλικές αρχές έχουν υπό κράτηση 6 άτομα που σχετίζονται με την υπόθεση, 3 Ιταλούς και 3 Βρετανούς.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, δήλωσε ότι η αξία του 1,3 τόνου κοκαΐνης φτάνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αστυνομικές πηγές υπολογίζουν ότι η αξία της «στο δρόμο» ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια ευρώ. «Αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη κατάσχεση κοκαΐνης που έγινε ποτέ από τις γαλλικές αστυνομικές αρχές, στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας», δήλωσε το Σάββατο σε δημοσιογράφους ο Βαλς.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τα ναρκωτικά εντοπίστηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ περίπου τρεις εβδομάδες νωρίτερα, ωστόσο οι αρχές δημοσιοποίησαν λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση μόλις το Σαββατοκύριακο.

Η γαλλική αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα προκειμένου να ανακαλυφθεί πώς τα ναρκωτικά κατέληξαν στο αεροσκάφος της. «Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των ερευνών, έχουμε λάβει άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της διαδικασίας ελέγχου των αποσκευών πριν από την αναχώρηση από ορισμένους ευαίσθητους προορισμούς», ανέφερε η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

Η κατάσχεση της τεράστιας ποσότητας κοκαΐνης και η σύλληψη των υπόπτων ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας, ανακοίνωσε ο Βαλς.