Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε  το Ιράν να αποφύγει κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή μετά την αμερικανική επιδρομή με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Ιράκ κατά την οποία σκοτώθηκε ο ανώτατος Ιρανός διοικητής Κασέμ Σουλεϊμανί.

Μετά την τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, ο Μακρόν κάλεσε επίσης την Τεχεράνη να επιστρέψει γρήγορα στην πλήρη τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει βάσει της συμφωνίας ορόσημο για το πυρηνικό της πρόγραμμα που υπέγραψε με τις παγκόσμιες δυνάμεις το 2015.

Κατά τη συνομιλία τους, ο Μακρόν ζήτησε από τον Ροχανί την «άμεση απελευθέρωση» των δύο ερευνητών που κρατούνται στο Ιράν, εκ των οποίων η Γαλλοϊρανή ανθρωπολόγος Φαριμπά Αντελχάχ σε βάρος της οποίας ήρθη η κατηγορία της κατασκοπείας.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις», ο Μακρόν «ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των συμπατριωτών μας Φαριμπά Αντελχάχ και Ρολάν Μαρσάλ», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία μετά τη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο προέδρων, η οποία αφορούσε επίσης την τεταμένη κατάσταση στην περιοχή.

Οι ιρανικές δικαστικές αρχές ήραν την κατηγορία της κατασκοπείας σε βάρος της Φαριμπά Αντελχάχ, ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος της Σαΐντ Ντεγάν εκφράζοντας ικανοποίηση γιατί το δικαστήριο απέσυρε αυτή την κατηγορία, η οποία τιμωρείται, σε ορισμένες περιπτώσεις, με την εσχάτη των ποινών.

Η ερευνήτρια συνεχίσει ωστόσο να διώκεται για δύο άλλες κατηγορίες: «προπαγάνδα κατά του (πολιτικού) συστήματος» της Ισλαμικής Δημοκρατίας και «συνωμοσία με στόχο να βλάψει την εθνική ασφάλεια», σύμφωνα με τον δικηγόρο. Η πρώτη κατηγορία τιμωρείται με φυλάκιση από τρεις μήνες έως ένα χρόνο, η δεύτερη με δύο έως πέντε χρόνια.

Και ο Μαρσάλ διώκεται για «συνωμοσία με στόχο να βλάψει την εθνική ασφάλεια».

Το Παρίσι εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για το Ιράν

H Γαλλία προειδοποίησε σήμερα τους πολίτες της να αποφύγουν να ταξιδέψουν στο Ιράν, επικαλούμενη την «εξαιρετικά ευμετάβλητη» κατάσταση ασφαλείας.

Το υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε επίσης στους Γάλλους πολίτες που πιθανόν δεν είναι σε θέση να φύγουν προσωρινά από το Ιράν, να επιδείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή και επαγρύπνηση και να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις για την ασφάλειά τους.

Οι Γάλλοι πολίτες καλούνται επίσης να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους εντός του Ιράν και να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις, αναφέρει η ανακοίνωση.