Πύρινος εφιάλτης δίχως τέλος για τους κατοίκους στην Αυστραλία, που βλέπουν τον τόπο τους να καίγεται, με τον κρατικό μηχανισμό ανήμπορο να αντιδράσει.

Για πολλοστή φορά η Αυστραλία βρίσκεται αντιμέτωπη με πυρκαγιές. Σε σχέση, όμως, με τα προηγούμενα χρόνια, όταν μαζί με την Καλιφόρνια βρίσκονταν σταθερά στην επικαιρότητα για τις φωτιές που καίνε τα δάση τους, αυτήν τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα πρώτα σημάδια ότι κάτι έχει αλλάξει, φάνηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ξέσπασαν οι πρώτες εστίες εν μέσω ασυνήθιστων -για την εποχή- κλιματικών συνθηκών.

Η έντονη ξηρασία, οι ενισχυμένοι άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες πριν καν μπει το καλοκαίρι (σ.σ. στο νότιο ημισφαίριο) έβαλε από την αρχή δύσκολα στους πυροσβέστες. Ο κρατικός μηχανισμός, αν και ενεργοποιήθηκε με καθυστέρηση όπως καταγγέλλουν οι πυρόπληκτοι, φαίνεται ότι δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται λόγω κλιματικής αλλαγής. Τόσο σε επίπεδο έμψυχου δυναμικού και εξοπλισμού (αεροπλάνα, ελικόπτερα, πυροσβεστικά οχήματα) όσο και σε επίπεδο σχεδιασμού οι αρχές της νησιωτικής χώρας έδειξαν να μην είναι προετοιμασμένες γι’ αυτό που ερχόταν. «Τι να σου κάνουν τα επίγεια μέσα, όταν έχεις να αντιμετωπίσεις φλόγες που φθάνουν σε ύψος τα 50 και 60 μέτρα ή έχεις απέναντί σου στρόβιλους φωτιάς» αναρωτιούνται οι κάτοικοι, βλέποντας τον τόπο τους να φλέγεται.

Τα τελευταία χρόνια οι περιβαλλοντολόγοι είχαν προειδοποιήσει ότι η Αυστραλία θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα βιώσει τις δραματικές συνέπειες από την ανεύθυνη διαχείριση των φυσικών πόρων της Γης και την ακόρεστη ανθρώπινη επιθυμία για όλο και περισσότερα χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν ο αντίκτυπος στο «σπίτι μας».

Ο πύρινος όλεθρος είναι πια πραγματικότητα. Ο ήλιος χάθηκε πίσω από τους καπνούς και ο ουρανός έχει βαφτεί με ένα πορτοκαλοκόκκινο χρώμα. Το απόκοσμο σκηνικό φθάνει μέχρι και τη γειτονική Νέα Ζηλανδία, όπου οι εικόνες παραπέμπουν σε post apocalyptic κινηματογραφική ταινία. 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Περιουσίες καταστράφηκαν. Οι κτηνοτρόφοι δεν σταματούν να μετρούν απώλειες και να θανατώνουν τα πρόβατά τους για να μην υποφέρουν.

Δασικές και αγροτοδασικές περιοχές, με έκταση ίση όσο δύο φορές αυτή του Βελγίου, έγιναν στάχτη.
Δορυφόρος της NASA κατέγραψε το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας να «καπνίζει».
Με τις αρχές να έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, οι πύρινες γλώσσες συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο, με μεγάλο θύμα τη σπάνια πανίδα της Αυστραλίας.
Καγκουρό και κοάλα κάηκαν ζωντανά στις φλόγες ή βγήκαν βαριά τραυματισμένα με σοβαρά εγκαύματα. Με συγκρατημένους υπολογισμούς οι ειδικοί κάνουν λόγο για μισό δισεκατομμύριο ζώα, τα οποία χάθηκαν στις πυρκαγιές.