Η κυβέρνηση του Καναδά προέτρεψε χθες Σάββατο τους υπηκόους της χώρας να αποφεύγουν τα ταξίδια και να επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής εξαιτίας του «αυξημένου κινδύνου» να διαπραχθούν «επιθέσεις» μετά τον θάνατο του Ιρανού υποστράτηγου, Κασέμ Σουλεϊμανί, σε αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα στη Βαγδάτη.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά ενημέρωσε τις ταξιδιωτικές οδηγίες του για «πολλούς προορισμούς» στη Μέση Ανατολή, ειδικά σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, «λόγω του αυξημένου κινδύνου [διάπραξης] επιθέσεων» και προέτρεψε τους Καναδούς να δείχνουν προσοχή, να επαγρυπνούν «καθώς οι συνθήκες ως προς την ασφάλεια μπορεί να επιδεινωθούν πολύ γρήγορα».

Το ΥΠΕΞ προτρέπει τους Καναδούς να αποφεύγουν ιδίως τα ταξίδια στο Ιράκ, όπου η κατάσταση είναι «ευμετάβλητη, απρόβλεπτη και δυνητικά επικίνδυνη» και παροτρύνει τους υπηκόους της χώρας που βρίσκονται στη χώρα αυτή να φύγουν το ταχύτερο. Παρόμοιες προειδοποιήσεις διατυπώνει για τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Ακόμη, η Οτάβα προτρέπει τους Καναδούς να δείχνουν «μεγάλη προσοχή» σε χώρες όπως είναι ο Λίβανος, η Ιορδανία, το Μπαχρέιν, το Ομάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και στο Ισραήλ, στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

Προς όσους βρίσκονται στο ίδιο το Ιράν η Οτάβα επιμένει πως απαιτείται «μεγάλη προσοχή» διότι «μπορεί να σημειωθούν βίαιες διαδηλώσεις τις επόμενες ημέρες» και η κατάσταση «να επιδεινωθεί» ως προς την ασφάλεια.

Η αποστολή του NATO στο Ιράκ, η διοίκηση της οποίας είχε ανατεθεί στην Καναδή υποστράτηγο Τζένι Καρινιάν, ανέστειλε τις επιχειρήσεις της στο Ιράκ — εκπαίδευε τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας — μετά τον αμερικανικό βομβαρδισμό ο οποίος στοίχισε τη ζωή στον υποστράτηγο Σουλεϊμανί τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.