Αίσθηση προκάλεσαν στην Ιταλία οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, μετά τη λήξη της διάσκεψης του «G7» στην Ουάσιγκτον, ότι «τα τοξικά ομόλογα και η κερδοσκοπία επέστρεψαν».

«Τα μπόνους τραπεζιτών και χρηματιστών, τα τοξικά ομόλογα και όλα τα υπόλοιπα, είναι στο ίδιο επίπεδο στο οποίο βρίσκονταν πριν τη διεθνή κρίση. Τα μπόνους μπορεί να είναι και ακόμη υψηλότερα», δήλωσε ο Τρεμόντι.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, που θεωρείται από τους πλέον προβεβλημένους πολιτικούς της κεντροδεξιάς κυβερνητικής παράταξης, διευκρίνισε ότι δεν εννοεί τους Ιταλούς, αλλά τους ξένους τραπεζίτες.

«Δύο χρόνια, ή έναν χρόνο πριν, οι τράπεζες είχαν υιοθετήσει μία στάση σαφώς χαμηλού προφίλ. Τώρα, επέστρεψαν οι τραπεζίτες. Υπήρξε σύγχυση μεταξύ οικονομικού κύκλου και κρίσης και στη διαχείριση της κρίσης αυτής έγινε η επιλογή να σωθεί η κερδοσκοπία, που βρίσκεται μέσα στις τράπεζες», σημείωσε.

Ο επικεφαλής του ιταλικού Υπουργείου Οικονομικών υπογράμμισε ότι «οι τραπεζίτες επιλέγουν τα πολυτελέστερα ξενοδοχεία και οργανώνουν γιορτές και δεξιώσεις».

Τέλος, ανατρέχοντας στη μεγάλη διεθνή οικονομική κρίση του 1929 υπενθύμισε ότι «τότε δεν είχε συμβεί κάτι ανάλογο, αφού το δημόσιο χρήμα είχε χρησιμοποιηθεί για να σωθούν οι επιχειρήσεις. Αυτή τη φορά, αντιθέτως, αποφασίσθηκε να σωθεί και η κερδοσκοπία».