Η Νότια Κορέα απαγόρευσε σήμερα την εισαγωγή όλων των θαλασσινών που προέρχονται από την περιφέρεια της Φουκουσίμα εκφράζοντας τη λύπη της για την απουσία ενημέρωσης σχετικά με τη διαρροή ραδιενεργού ύδατος από τον πυρηνικό σταθμό.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η κατανάλωση ψαριών και οστρακοειδών στη Νότια Κορέα έχει μειωθεί σημαντικά εξαιτίας του γεγονότος αυτού. Η Σεούλ είχε ήδη περιορίσει τις εισαγωγές θαλασσινών ειδών διατροφής από τη Φουκουσίμα και από επτά ακόμα γειτονικές περιφέρειες.

Η απαγόρευση αφορά όλα αυτά τα είδη.

«Απαγορεύεται η εισαγωγή όλων των θαλασσινών που προέρχονται από την περιοχή αυτή, είτε είναι μολυσμένα είτε όχι», εξηγεί με ανακοίνωσή του το υπουργείο Ωκεανών και Αλιείας.

«Η ανησυχία του πληθυσμού αυξάνεται εξαιτίας της διαρροής καθημερινά εκατοντάδων τόννων μολυσμένου από τη ραδιενέργεια ύδατος. Οι πληροφορίες που φθάνουν από την Ιαπωνία δε μάς επιτρέπουν να γνωρίζουμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση», τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Στο Τόκιο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση αυτή.

«Οι κανόνες μας όσον αφορά τη διατροφική ασφάλεια είναι αυστηροί, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που προέρχονται από τη θάλασσα και βασίζονται σε διεθνείς κανόνες. Ελπίζουμε η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας να ενεργεί με βάση επιστημονικά στοιχεία», δήλωσε ο ιάπωνας εκπρόσωπος.