Ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ κατέθεσε αγωγή στην Γερμανία εναντίον ενός Αμερικανού στρατιώτη, τον οποίο κατηγορεί ότι τον κατασκόπευε σε διάλεξη που είχε δώσει στο Βερολίνο το 2009, ανακοίνωσε δικαστική πηγή.

«Η αγωγή καταχωρήθηκε χθες το απόγευμα», αναφέρει η ομοσπονδιακή εισαγγελία που βρίσκεται στην Καρλσρούη σε σύντομη ανακοίνωσή της, στην οποία επιβεβαιώνει τις πληροφορίες του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου NDR και της εφημερίδας «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ».

Ο Ασάνζ υποστηρίζει ότι ένας πρώην πεζοναύτης, που υπηρετούσε τότε στην Στουτγάρδη, στην νοτιοδυτική Γερμανία, και έχει κατονομαστεί από τον Τύπο ως Μάθιου Χ., ομολόγησε ότι τον κατασκόπευε σε κατάθεσή του στην δίκη του Αμερικανού στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος καταδικάστηκε τον περασμένο μήνα σε κάθειρξη 35 ετών για την διαρροή στον WikiLeaks χιλιάδων απορρήτων εγγράφων.

Ο πεζοναύτης αυτός φέρεται ότι παρακολουθούσε τον Ασάνζ κατά το Chaos Computer Club 2009, μια μεγάλη συνάθροιση χάκερ, αλλά και τον Γερμανό συνιδρυτή του WikiLeaks Ντάνιελ Ντόμσαϊντ-Μπεργκ και τον Γάλλο Ζερεμί Ζιμερμάν, ο οποίος αγωνίζεται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της ελευθερίας των πολιτών στο Ίντερνετ.

Στην αγωγή του ο Ασάνζ βεβαιώνει ότι πρόκειται για δραστηριότητα ξένης κατασκοπείας στο γερμανικό έδαφος, το οποίο είναι παράνομο, διευκρινίζουν τα μέσα ενημέρωσης.

Ο Ασάνζ έχει καταφύγει από τον Ιούνιο του 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει μια έκδοσή του στην Σουηδία, όπου κατηγορείται για φερόμενες σεξουαλικές επιθέσεις. Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία αυτή και εκφράζει φόβους για μια έκδοσή του στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν οργιστεί από την δημοσιοποίηση από τον WikiLeaks των μυστικών εγγράφων που είχε εξασφαλίσει ο ιστότοπος από τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ.