Έπειτα από το μπαράζ επιτυχιών της ελληνικής διπλωματίας, στην Τουρκία επικρατεί νευρικότητα, κάτι που αποδεικνύεται από τις απανωτές ασκήσεις που διενεργεί στην Ανατολική Μεσόγειο το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας με διερχόμενα συμμαχικά πλοία.

Προκειμένου να δείξει ότι είναι καλός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η Άγκυρα έχει προχωρήσει τις τελευταίες δέκα ημέρες σε ασκήσεις PASSEX, τρεις φορές με την μόνιμη ΝΑΤΟϊκή ναυτική δύναμη, μία φορά με την ομάδα μάχης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Χάρι Τρούμαν» και το Σάββατο με την ιταλική φρεγάτα «Martinengo».

Σημειώνεται πως το ιταλικό πλοίο, την περασμένη εβδομάδα συμμετείχε μαζί με γαλλικά και κυπριακά πλοία στην τριμερή άσκηση που ερμηνεύτηκε ως μήνυμα κατά της Άγκυρας.

Σύμφωνα με το news.gr, το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό έχει κάνει συνολικά τις τελευταίες δέκα ημέρες συνολικά πέντε ασκήσεις PASSEX. Ασκήσεις, δηλαδή, που εκμεταλλεύεται τη διέλευση ενός πολεμικού πλοίου για να συνασκηθεί.

Η σχετική ανακοίνωση επισημαίνει πως οι ασκήσεις αυτές έγιναν από πολεμικά πλοία της γειτονικής χώρας που περιπολούν στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα της Μεσογείου». Πρόκειται για επιχείρηση που διενεργεί ο Τουρκικός Στόλος τα τελευταία χρόνια με το πρόσχημα της ασφάλειας των θαλασσών και της καταπολέμησης της πειρατείας, αλλά επί της ουσίας για την διευκόλυνση των δικών της κινήσεων και διεκδικήσεων στην περιοχή.