Τριάντα τρία εκατομμύρια Ιταλοί φέτος δεν πήγαν θερινές διακοπές, σύμφωνα με την ένωση καταναλωτών Codacons.

Ο αριθμός των Ιταλών που δεν επισκέφθηκε κανένα απολύτως θέρετρο σε σχέση με πέρυσι αυξήθηκε κατά 6 εκατομμύρια ενώ ακόμη κι εκείνοι οι οποίοι κατάφεραν να «αποδράσουν» από τις μεγάλα αστικά κέντρα μείωσαν κατά 7,2% τα έξοδά τους σε σχέση με το 2012: Από τα περσινά 104 ευρώ ημερησίως, φέτος, ο καθημερινός «προϋπολογισμός» τους δεν ξεπέρασε τα 97 ευρώ.

Ο επικεφαλής των ιταλών τουριστικών πρακτόρων που ανήκουν στην ένωση Confindustria, Νάντο Φιλιπετί, θεωρεί ότι η τουριστική περίοδος δεν μπορεί να θεωρηθεί αρνητική, αφού «παρά την οικονομική κρίση 27 εκατομμύρια ιταλοί κατάφεραν να πάνε διακοπές».

Είναι σαφές παράλληλα ότι οι τουριστικές εγκαταστάσεις κατάφεραν να εξασφαλίσουν σχετική πληρότητα, αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, κατά κύριο λόγο χάρη στις αφίξεις ξένων τουριστών, οι οποίοι στην Αδριατική Θάλασσα προέρχονται κυρίως από την Γερμανία και την Ρωσία.

Το 50% του συνόλου των Ιταλών το οποίο ως τώρα πήγε διακοπές έλειψε μόνον για μια εβδομάδα, το 35% κατέφερε να εξασφαλίσει «χαλάρωση» δυο εβδομάδων και ένα 15% «προνομιούχων» παρέτεινε τις διακοπές πέραν των δυο εβδομάδων.

Ο Φιλιπετί είπε πως δεν θεωρεί ότι η τουριστική κίνηση του Σεπτεμβρίου πρόκειται να αλλάξει καθοριστικά την εικόνα που έχει διαμορφωθεί ως τώρα.