Το Βερολίνο «εύχεται» ν’ απελευθερωθεί σύντομα ο κινέζος αντιφρονών Λιου Σιαομπό, που τιμήθηκε με το Νομπέλ Ειρήνης 2010, προκειμένου να παραλάβει προσωπικά το βραβείο, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιφερτ.

«Η γερμανική κυβέρνηση εύχεται να απελευθερωθεί σύντομα προκειμένου να μπορέσει να παραλάβει προσωπικά το βραβείο του», δήλωσε ο κ. Ζάιφερτ στο πλαίσιο καθιερωμένης συνέντευξης τύπου, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη εργαστεί στο παρελθόν για την απελευθέρωσή του και θα συνεχίσει να το κάνει».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Γαλλία δια στόματος του γάλλου υπουργού Εξωτερικών ο οποίος δήλωσε ότι «η Γαλλία, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε την ανησυχία της από την στιγμή της σύλληψής του, και έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει την απελευθέρωσή του».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο γάλλος υπουργός αναφέρεται επίσης ότι «η Γαλλία επαναλαμβάνει το αίτημα για απελευθέρωσή του και υπενθυμίζει ότι προασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης σε κάθε σημείο του κόσμου».

«Η Επιτροπή Νομπέλ, που κάνει τις επιλογές της με ανεξάρτητο τρόπο, θέλησε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους όσοι αγωνίζονται ειρηνικά για την προαγωγή και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».