Για τη Γαλλία,  που φλερτάρει με το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία, η οποία, όπως ανέφερε, επιθυμεί συμφωνία για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τα πυρηνικά, μίλησε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Την ίδια ώρα, εξήρε τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπερασπίστηκε την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποχωρήσει από τη βορειοανατολική Συρία.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ εξέφρασε την άποψη πως ίσως η Γαλλία αποχωρήσει από τη Συμμαχία, κάτι που εξήγησε πως του προκαλεί έκπληξη καθώς η χώρα αυτή έχει περισσότερη ανάγκη από προστασία από οποιαδήποτε άλλη. «Βλέπω τη Γαλλία να αποχωρεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

«Τον κοιτώ και λέω ότι χρειάζεται προστασία περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο και τον βλέπω να αποχωρεί. Οπότε αυτό με εκπλήσσει λίγο» σημείωσε αναφερόμενος στον Γάλλο ομόλογό του Εμ. Μακρόν.

Στη συνέχεια χαρακτήρισε «άσχημο, προσβλητικό» αλλά παράλληλα και «πολύ επικίνδυνο» το σχόλιο του Μακρόν, ο οποίος κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι είναι «εγκεφαλικά νεκρό», και πρόσθεσε ότι πρόκειται να μιλήσει στον Γάλλο πρόεδρο σχετικά στη διάρκεια της συνάντησής τους αργότερα σήμερα.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ προσβλητικό», τόνισε. «Πρόκειται για ένα σχόλιο πολύ πολύ κακό προς τις 28 χώρες», πρόσθεσε.

«Το πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία, τις κακές επιδόσεις της οικονομίας της, αλλά και τις ταραχές από τα Κίτρινα Γιλέκα επικρίνοντας την υιοθέτηση από το Παρίσι ενός ψηφιακού φόρου που θα πλήξει ιδιαίτερα τους αμερικανικούς κολοσσούς του Διαδικτύου» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επεσήμανε από τη Βρετανία όπου βρίσκεται για μια συνάντηση με την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ πως η Ρωσία θέλει να συναφθούν συμφωνίες οι οποίες τον έλεγχο των εξοπλισμών και τα πυρηνικά και ότι προτίθεται να φέρει και την Κίνα σε αυτές είτε τώρα είτε αργότερα.

«Πρέπει να πω αυτό, η Ρωσία θέλει να συναφθεί συμφωνία για τον έλεγχο των εξοπλισμών… Η Ρωσία θέλει να συναφθεί συμφωνία τόσο πρόσφατα όσο, ας πούμε, πριν από δύο εβδομάδες. Η Ρωσία θέλει πάρα πολύ να συναφθεί συμφωνία για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τα πυρηνικά» δήλωσε.

«Θα φέρουμε επίσης οπωσδήποτε στις συμφωνίες την Κίνα. Μπορεί να τη φέρουμε αργότερα, ή μπορεί να τη φέρουμε τώρα» διαβεβαίωσε.

Ο Τραμπ στηρίζει Ερντογάν: Μου αρέσει η Τουρκία και τα πάω πολύ καλά με τον πρόεδρο

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ εξήρε τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπερασπίστηκε την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποχωρήσει από τη βορειοανατολική Συρία, σε δηλώσεις του από το Λονδίνο.

«Μου αρέσει η Τουρκία και τα πάω πολύ καλά με τον πρόεδρο», δήλωσε ο Τραμπ, ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «δεν θα μπορούσε να έχει στηρίξει περισσότερο» την Ουάσινγκτον όταν οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τον τουρκικό εναέριο χώρο για να εξαπολύσουν την επίθεση στην οποία τελικά σκοτώθηκε ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι η αμφιλεγόμενη απόφασή του να απομακρύνει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία τώρα θεωρείται «μια πολύ καλή συμφωνία», ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «έχουν τον πλήρη έλεγχο του πετρελαίου» το οποίο το ΙΚ χρησιμοποιούσε ως πηγή χρηματοδότησης.

Εξάλλου ο Τραμπ υπερασπίστηκε την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, λέγοντας ότι ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα αρνήθηκε να της πουλήσει Patriot, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Το είπαν αρκετές φορές και μετά η Τουρκία πήγε και αγόρασε ρωσικούς πυραύλους», κατήγγειλε ο Τραμπ.

«Αν θέλω εγώ, θα έχουμε συμφωνία με την Κίνα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα θα συναφθεί μόνο εάν το θελήσει το ίδιος, αν και πιστεύει ότι τα πάει πολύ καλά στις συνομιλίες.

«Τα πάω πολύ καλά σε ό,τι αφορά μια συμφωνία με την Κίνα, εάν θέλω να την πετύχω», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

«Δεν νομίζω ότι εξαρτάται από το εάν θέλουν εκείνοι να το πετύχουν, το θέμα είναι εάν θέλω εγώ να επιτευχθεί. Θα δούμε τι θα γίνει».

«Τα πάω πολύ καλά εάν θέλω να πετύχω μια συμφωνία, δεν γνωρίζω εάν θέλω να το πετύχω, θα το ανακαλύψουν αρκετά σύντομα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι δεν έχει ορίσει προθεσμία για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα και ότι είναι ίσως καλύτερα να περιμένει μέχρι μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2020.

«Δεν έχω προθεσμία, όχι. Κατά κάποιο τρόπο νομίζω ότι είναι καλύτερο να περιμένουμε μέχρι μετά τις εκλογές, με την Κίνα», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο.

«Αλλά εάν θέλουν να συνάψουν μια συμφωνία τώρα, θα δούμε κατά πόσο θα είναι σωστή η συμφωνία, πρέπει να είναι σωστή».