Σε ποσοστό χαμηλότερο του 7% του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στο τέλος του 2013 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα της Σερβίας (NBS). Η πρόβλεψη της NBS οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στις θετικές επιπτώσεις από την υλοποίηση επενδύσεων και την εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Την τελευταία διετία, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε, φθάνοντας στο 10,5% του ΑΕΠ το 2012, εξηγεί το ΑΜΠΕ. Ωστόσο, το πρώτο εξάμηνο του 2013, η τάση αντιστράφηκε και το έλλειμμα έφθασε στα 890,7 εκ. ευρώ (μειωμένο κατά 5,3% σε ετήσια βάση), χάρη στη σημαντική αύξηση των εξαγωγών έναντι των εισαγωγών.

Σημαντική ήταν η αύξηση των εξαγωγών στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, με την Fiat Serbia να κατέχει την «πρωτιά», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας.

Οι θετικές τάσεις που σχετίζονται με την πορεία του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών επιβεβαιώνονται, επίσης, από το γεγονός ότι, το α’ εξάμηνο του 2013, οι εξαγωγές ξεπέρασαν το επίπεδο που βρίσκονταν πριν από την εκδήλωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης κατά 36,4%, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 9,8% σε σχέση με το προαναφερόμενο επίπεδο.