Για αιώνες ολόκληρους ο Οίκος των Αψβούργων ηγεμόνευε την Ευρώπη, καθώς από δω προήλθαν οι βασιλιάδες της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που κυριάρχησαν στη Γηραιά Ήπειρο μεταξύ 15ου και 18ου αιώνα.

Αυστρία, Ουγγαρία, Ισπανία, Βοημία, Κάτω Χώρες, Βουργουνδία είχαν στο τιμόνι τους μέλη των Αψβούργων και όλοι διακρίνονταν για τη μεγάλη και προτεταμένη γνάθο τους, το λεγόμενο «σαγόνι των Αψβούργων».

Κι όμως, μια νέα μελέτη υποδεικνύει πως το Νο 1 χαρακτηριστικό της βασιλικής δυναστείας ήταν αποτέλεσμα… ενδογαμίας. Αιμομιξίες δηλαδή που κράτησαν για γενιές και γενιές.

Για περισσότερο από 200 χρόνια, οι αυστριακές και ισπανικές βασιλικές οικογένειες παντρεύονταν μεταξύ τους, εξασφαλίζοντας τη διαιώνιση του οίκου και της εξουσίας τους σε ένα καλό μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου.

«Η δυναστεία των Αψβούργων ήταν μια από τις πλέον ισχυρές στην Ευρώπη, έγινε όμως γνωστή για την αιμομιξία, η οποία κατέληξε τελικά στην πτώση της. Εμείς δείξαμε για πρώτη φορά πως υπάρχει μια ξεκάθαρη σχέση μεταξύ της ενδογαμίας και της εμφάνισης του σαγονιού των Αψβούργων», λένε οι ερευνητές.

Ο προγναθισμός του οίκου πρόδωσε την πρακτική σε μια μελέτη όπου χειρουργοί στάθμισαν την παραμόρφωση των σαγονιών και το εργαστήριο ανέλυσε γενετικό υλικό από περισσότερα από 6.000 μέλη των Αψβούργων σε πάνω από 20 γενιές.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο «Annals of Human Biology», είναι η πρώτη στον τομέα της γενετικής αρχιτεκτονικής του ανθρώπινου προσώπου, ενός πολλά υποσχόμενου κλάδου που αναμένεται να δώσει κι άλλα τέτοια αποτελέσματα…