Επικριτικός έναντι του επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, τον οποίο κατηγόρησε ανοικτά τον για ανικανότητα «να εμποδίσει το “δηλητήριο” του αντισημιτισμού να ριζώσει στο κόμμα του», εμφανίστηκε ο μεγάλος ραβίνος του Ηνωμένου Βασιλείου, Εφρέμ Μίρβις, σε μια παρέμβαση η οποία έχει προκαλέσει πολύ θόρυβο εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές.

«Ο τρόπος με τον οποίο η ηγεσία (του Εργατικού Κόμματος) αντιμετώπισε τον αντιεβραϊκό ρατσισμό είναι ασύμβατη με τις βρετανικές αξίες για τις οποίες είμαστε τόσο υπερήφανοι -αυτές της αξιοπρέπειας και του σεβασμού για όλους», γράφει ο ιερωμένος σε άρθρο του που δημοσιεύεται από την εφημερίδα The Times.

«Ένα νέο δηλητήριο -με άνωθεν έγκριση- ρίζωσε στο Εργατικό Κόμμα», συνέχισε, για να προσθέσει: «Όταν φθάσει η 12η Δεκεμβρίου, ζητώ απ’ όλους να ψηφίσουν συνειδητά. Μην αμφιβάλλετε, διακυβεύεται η ίδια η ψυχή του έθνους μας». Παράλληλα, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως ο Τζέρεμι Κόρμπιν είναι «ανίκανος» να κυβερνήσει.

Αυτή η ασυνήθιστη παρέμβαση του μεγάλου ραβίνου στην προεκλογική εκστρατεία πραγματοποιήθηκε ενώ ο Κόρμπιν πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα στο Λονδίνο ένα ειδικό πρόγραμμα που έχει στόχο να ενισχύσει τις μάχες εναντίον των διακρίσεων σε περίπτωση νίκης του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές.

Ο επικεφαλής των Εργατικών κατηγορείται τακτικά ότι δείχνει ανοχή σε αντισημιτικές δηλώσεις ορισμένων μελών του κόμματός του, κάτι που έχει ωθήσει βουλευτές του να γυρίσουν την πλάτη στους Εργατικούς.

Κατέληξε να παραδεχθεί τον Αύγουστο του 2018 πως το κόμμα έχει «πραγματικό πρόβλημα» αντισημιτισμού και πως ο ίδιος «άργησε υπερβολικά» να επιβάλει πειθαρχικές κυρώσεις σε αποδεδειγμένα κρούσματα, ενώ υποστήριξε πως προτεραιότητά του είναι να «αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη» της εβραϊκής κοινότητας.

Εκπρόσωπος των Εργατικών απέρριψε τις κατηγορίες του μεγάλου ραβίνου. «Ο Τζέρεμι Κόρμπιν ήταν ανέκαθεν ένας αγωνιστής κατά του αντισημιτισμού και έχει σαφώς δηλώσει πως ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στους κόλπους του κόμματός μας και της κοινωνίας μας», τόνισε.

Η εκπρόσωπος αμφισβήτησε επίσης κατηγορηματικά τον ισχυρισμό του Εφρέμ Μίρβις, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχουν «χιλιάδες» κατηγορίες για αντισημιτισμό που δεν έχουν αντιμετωπισθεί στους κόλπους του κόμματος.