Μπορεί να μην έχει κλείσει ακόμη τα 30 του χρόνια, αλλά ήδη από πολλούς θεωρείται ως ο διάδοχος του πρώην προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, όντας έτοιμος να ηγηθεί του κόμματός του MAS και να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, μετά την αποχώρησή του από την εξουσία.

Ονομάζεται Ανντρόνικο Ροντρίγκες Λεντέσμα, είναι 29 ετών, απόφοιτος του τμήματος των Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Σαν Σιμόν της Κοτσαμπάμπα και αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας των έξι σωματείων «κοκαλέρος» («καλλιεργητών κόκας») των Τροπικών της Κοτσαμπάμπα, του οργάνου που προήδρευε ο ίδιος ο Μοράλες και διακρίθηκε για τους αγώνες του, ήδη προτού αναρριχηθεί στην εξουσία.

Στα 18 του χρόνια ο Ροντρίγκες ήταν επικεφαλής της φοιτητικής νεολαίας και αργότερα ασχολήθηκε με τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των «κοκαλέρος».

Γεννημένος στη Σακάμπα της Κοτσαμπάμπα, από μικρή ηλικία αναγκάσθηκε να ακολουθήσει τους γονείς του που μετοίκησαν στο Έντρε Ρίος, στη ζώνη παραγωγής κοκαΐνης. Ο πατέρας του ήταν αγροτοσυνδικαλιστής και συχνά τον ακολουθούσε στις περιοδείες του.

Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, πάντοτε ήταν παρών σε κάθε δημόσια εκδήλωση «εκ δεξιών» του Μοράλες, του ανθρώπου που ο ίδιος έχει ομολογήσει (σε συνέντευξή του στο πρόγραμμα «Que no me Pierda», στα ελληνικά «Μη με χάσεις») πως ήταν ο μέντοράς του εξ απαλών ονύχων.

«Για πρώτη φορά είδα τον πρόεδρο όταν ήμουν 10 ετών. Το 2006 τον γνώρισα από μακριά, όταν τον είδα να ανακοινώνει τις εθνικοποιήσεις την 1η Μαΐου. Δεν είχα μπορέσει να τον χαιρετίσω γιατί τότε υπήρχε η φρουρά. Κατόπιν τον είδα προσωπικά το 2012 και τότε του είχα πει πως οι ηγέτες θα πρέπει να καταρτίζονται στο πανεπιστήμιο», είχε αναφέρει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως τόνισε ο Ροντρίγκες, η άποψή του αυτή εξέφραζε μία προσωπική του εμπειρία, αφότου συνόδευε τον συνδικαλιστή των «κοκαλέρος» πατέρα του, που δεν είχε σχολική μόρφωση, στις διάφορες εκδηλώσεις κι εκείνος τότε υπογράμμιζε στον γιο του το μειονέκτημά του αυτό.

Σύντομα αναδείχθηκε στενός συνεργάτης του Μοράλες. Εν μέρει στο πρόσωπό του, όπως και σε αυτό της 29χρονης προέδρου της Γερουσίας στη Βολιβία, Αντριάνα Σαλβατιέρα -απόφοιτης της σχολής Πολιτικών Επιστημών, που επίσης ακούγεται ως υποψήφια για την προεδρία- ενσαρκώνεται η επίκληση του αντιπροέδρου Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα για την ανάγκη ανανέωσης της ηγετικής ομάδας του ΜΑS και την ανάδειξη διαδόχων από τη νέα γενιά.

Ο ίδιος έχει τονίσει στο ενημερωτικό δίκτυο Infobae πως δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος στις εκλογές. «Ως νέος ενδιαφέρομαι περισσότερο για τη μαχητική δράση, τον ακτιβισμό, την προσήλωση και την πίστη, κι όχι για αξιώματα. Στο μυαλό μου δεν υπάρχει ακόμη θέση για μία υποψηφιότητα», είχε τονίσει.

Ήδη από καιρό είχε εκφράσει την ανησυχία του για το γεγονός ότι δεν υπήρχε σχέδιο του MAS για την περίπτωση που περνούσε στην αντιπολίτευση και είχε εκφράσει τον αποτροπιασμό του για το πώς τα ΜΜΕ της χώρας δυσφημίζουν και κηλιδώνουν την περιοχή Τσαπάρε, της παραγωγής κόκας, ως «το λίκνο της παραγωγής ναρκωτικών».