Στη Γουατεμάλα θα απελαύνουν οι ΗΠΑ ορισμένους αιτούντες άσυλο που συλλαμβάνονται στα σύνορα με το Μεξικό, εφαρμόζοντας πιλοτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του αμερικανικού συστήματος χορήγησης ασύλου.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί αρχικά στον σταθμό συνοριακού ελέγχου των ΗΠΑ στο Ελ Πάσο του Τέξας. Σε πρώτη φάση θα αφορά ενήλικες από την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ, ενώ ο στόχος είναι η επεξεργασία των αιτήσεων να γίνεται μέσα σε 72 ώρες, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ πήραν προχθές συνέντευξη από έναν μετανάστη, στο πλαίσιο της νέας διαδικασίας, και από άλλους δύο χθες Τετάρτη το πρωί.

Παραμένει ωστόσο άγνωστο πότε θα ξεκινήσουν οι πτήσεις προς Γουατεμάλα.

Το πρόγραμμα θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά με 10 ως 15 άτομα να περνούν την νέα διαδικασία καθημερινά. Η απόφαση για το ποιοι από τους μετανάστες θα εντάσσονται στο νέο πρόγραμμα θα λαμβάνεται από τα μέλη της Υπηρεσίας Τελωνείων και Συνόρων των ΗΠΑ (CBP).

(φωτογραφία αρχείου)

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.