Ένας στρατιώτης του Σουδάν σκοτώθηκε τη Δευτέρα σε ανταλλαγή πυρών με τα στρατεύματα του Νότιου Σουδάν, σε «θερμό επεισόδιο» στα σύνορα των δυο κρατών, ανέφερε εκπρόσωπος του στρατού στο Σουδάν.

Ο αλ-Σαουαρμί Χαλίντ είπε ότι το ένοπλο επεισόδιο έγινε, όταν περίπολος του Νότιου Σουδάν διέσχισε τα σύνορα και άνοιξε πυρ σε περιοχή που διαθέτει κεντρικό κοίτασμα πετρελαίου εντός του Σουδάν, αλλά αμφισβητείται κυριαρχικά από το Νότιο Σουδάν.

Από το Σουδάν, διέρχεται ο μοναδικός αγωγός για τις εξαγωγές πετρελαίου του Νότιου Σουδάν και η κυβέρνηση στο Χαρτούμ είχε απειλήσει να κλείσει τους αγωγούς μέχρι το τέλος του Ιουλίου, εκτός εάν η κυβέρνηση στην Τζούμπα, αποσύρει την υποστήριξή της στους αντάρτες που δρουν και πέραν των συνόρων της.

Το Νότιο Σουδάν αρνείται τις κατηγορίες και το Χαρτούμ ζήτησε να επιτραπεί στην Αφρικανική Ένωση να διερευνήσει τις καταγγελίες του. Εκτός από τους αγωγούς πετρελαίου τα δυο γειτονικά κράτη πρέπει να αποφασίσουν σχετικά με την κυριαρχία στην πλούσια πετρελαϊκή επαρχία Αμπιέι, καθώς και για άλλες διαφιλονικούμενες περιοχές κατά μήκος των κοινών συνόρων τους.