Ο Τζον Ντιν εντάχθηκε στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Η Βάλερι Πλέιμ φοβήθηκε για τα παιδιά της. Και οι δύο θεωρούνται βετεράνοι αμερικανικών πολιτικών σκανδάλων που απείλησαν τον Λευκό Οίκο και έχουν να απευθύνουν μια προειδοποίηση προς τους μάρτυρες που θα καταθέσουν σε βάρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την παραπομπή του.

«Η ζωή σας θα αλλάξει, μπορεί να γίνει χάλια και οι απειλές σε βάρος της ζωής σας, απλή ρουτίνα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Γνωρίζεις ότι η πολιτική είναι ένα άγριο άθλημα, αλλά ποτέ δεν μπορεί να είσαι αρκετά προετοιμασμένος για αυτό που θα ζήσεις», δήλωσε σε τηλεφωνική της συνέντευξη η Πλέιμ που βρέθηκε στο επίκεντρο της υπόθεσης του 2003 που συντάραξε την προεδρία του Τζορτζ Μπους. «Θα υποστούν κάθε είδους κακοποίηση».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, που τελεί υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών, άρχισε να καλεί χθες τους πρώτους μάρτυρες στην έρευνα για την παραπομπή του Τραμπ, πραγματοποιώντας ακροάσεις με αξιωματούχους που χειρίστηκαν την αμερικανική πολιτική στην Ουκρανία υπό τον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο. Οι καταθέσεις θα επαναληφθούν αύριο και θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα.

Προηγούμενα προεδρικά σκάνδαλα μετέτρεψαν ανώνυμους γραφειοκράτες ή μυστικούς πράκτορες σε γνωστά ονόματα. Αυτοί που βρέθηκαν στην λάθος πλευρά του προέδρου ανακάλυψαν πόσο εκφοβισμό μπορεί να επιστρατεύσει ο Λευκός Οίκος, ιδιαίτερα με τη στήριξη εξωτερικών παραγόντων και συμμάχων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο Τραμπ και οι υποστηρικτές τους έχουν ήδη αρχίσει να επιτίθενται σε έναν μάρτυρα που πρόκειται να καταθέσει, τον αντισυνταγματάρχη του αμερικανικού στρατού Αλεξάντερ Βίντμαν. Έχουν επίσης θέσει στο στόχαστρό τους έναν ανώνυμο πληροφοριοδότη που ξεκίνησε την έρευνα διατυπώνοντας ερωτήματα για την τηλεφωνική επικοινωνία της 25ης Ιουλίου του Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όταν ο Τραμπ ζήτησε από τον Ζελένσκι να διενεργήσει έρευνα σε βάρος του πολιτικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν

Η σύγκρουση με έναν πρόεδρο, όπως έκανε ο Ντιν, πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου, στο Γουότεργκέιτ και η δημόσια υπάλληλος Λίντα Τριπ στην παραπομπή του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον, μπορεί να πυροδοτήσει μια χιονοστιβάδα με μηνύματα μίσους.

Η υπεράσπιση, ωστόσο, του προέδρου μπορεί να αποδώσει. Όταν ο Όλιβερ Νορθ, μέλος του προσωπικού του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, κατέθεσε με ενθουσιασμό υπέρ του προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν στην υπόθεση Ιράν-Contra, έγινε αγαπημένος των συντηρητικών, ξεκινώντας μια νέα καριέρα ως προσωπικότητα των μίντια και πολιτικός ακτιβιστής.

«Κρατήστε κοντά την οικογένειά σας»

Η Πλέιμ, πρώην πράκτορας της CIA που στις εκλογές της επόμενης χρονιάς κατεβαίνει ως υποψήφια των Δημοκρατικών στο Νιου Μέξικο διεκδικώντας μια έδρα στην Βουλή των Αντιπρόσωπων, έγινε χωρίς να το θέλει διάσημη για τον ρόλο που διαδραμάτισε στο να απονομιμοποιήσει τα επιχειρήματα του Μπους για την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.

Βοηθός του Μπους αποκάλυψε σε δημοσιογράφο ότι η Πλέιμ εργαζόταν για τη CIA, εκθέτοντάς της σε μια επίθεση από τους υποστηρικτές του προέδρου και αναγκάζοντάς την να παραιτηθεί καθώς χάθηκε η κάλυψή της. Η Πλέιμ δήλωσε ότι η καταιγίδα που ξέσπασε κράτησε χρόνια.

Η συμβουλή της στους σημερινούς μάρτυρες; «Κρατήστε κοντά σας την οικογένεια και τους πραγματικούς σας φίλους και προσπαθήστε .. να κατανοήσετε την ευρύτερη εικόνα. Πρόκειται για μια τόσο σημαντική, ιστορική στιγμή στη χώρα μας», δήλωσε η Πλέιμ.

Η Τριπ, που ενθάρρυνε την πρώην μαθητευόμενη στον Λευκό Οίκο Μόνικα Λιουίνσκι να βγει δημοσίως και να κατακρίνει τον Κλίντον και το γεγονός ότι εκείνος αρνούνταν πως είχαν σχέση, δεν απάντησε στο αίτημα του Reuters για κάποιο σχόλιο. Σε ομιλία της το 2018, σχολίασε ότι ήταν «ουσιαστικά αδύνατη η αποκατάσταση του ονόματός» της ύστερα από επιθέσεις από συμμάχους του Κλίντον. «Δεν υπάρχει τίποτα σαν αυτό και δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να σε προετοιμάσει για αυτό», δήλωσε η Τριμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post για την ομιλία της.

Ο Ντιν, που ήταν σύμβουλος του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον στον Λευκό Οίκο, συγκέντρωσε τα πυρά των ανδρών του προέδρου δίνοντας λεπτομέρειες για την κάλυψη του Γουότεργκειτ ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας, με τις δηλώσεις του να μεταδίδονται από την τηλεόραση.

Αυτό οδήγησε σε τόσο μοχθηρές απειλές που πέρασε 18 μήνες μπαίνοντας και βγαίνοντας από το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, δήλωσε ο Ντιν σε τηλεφωνική συνέντευξη. Πρόσθεσε ότι οι μάρτυρες στην υπόθεση του Τραμπ θα μπορούσαν να αποφύγουν παρόμοια μεταχείριση εάν οι ρεπουμπλικάνοι αποκλιμακώσουν τη ρητορική τους αλλά είναι απαισιόδοξος λαμβάνοντας υπόψιν ότι κάποιοι τάσσονται υπέρ της αποκάλυψης του ονόματος του πληροφοριοδότη.

Δεδομένου ότι κάποιες αντιδράσεις είναι αναπόφευκτες, ο Ντιν είχε να προτείνει μια πορεία δράσης: «Εάν πεις την αλήθεια, δεν έχεις να ανησυχείς για τίποτα».