Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι καταδίκασε σήμερα τη δολοφονία του Μοχάμεντ Μπράχμι, μίας εξέχουσας προσωπικότητας της αντιπολίτευσης στην Τυνησία και ζήτησε να διεξαχθεί μία «επείγουσα και διαφανής έρευνα» για τη διαλεύκανση του εγκλήματος.

«Είμαι συγκλονισμένη και λυπούμαι βαθύτατα για την δολοφονία του Μπράχμι», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Πιλάι και προσθέτει «καλώ τις αρχές να ανοίξουν επειγόντως να τάχιστη και διαφανή έρευνα, προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι αυτού του εγκλήματος».

Για την Πιλάι, η σημερινή είναι η τρίτη δολοφονία με τα ίδια κίνητρα μέσα στο τελευταίο 10μηνο, μετά εκείνες του Νότφι Ναγντ, τον Οκτώβριο του 2012 και του Σόκρι Μπελαΐντ, πριν από έξι μήνες.

Η ίδια κάλεσε τις τυνησιακές αρχές «να λάβουν σοβαρά μέτρα για την διερεύνηση αυτών των δολοφονιών, για την ταυτοποίηση των ενόχων και την προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη», ενώ τις κάλεσε να εξασφαλίσουν «καλύτερη προστασία σε όλες εκείνες τις προσωπικότητες, που όπως και ο Μπράχμι, απειλούνται ανοικτά».

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως «η πρώτη αντίδραση που είχα ήταν τρόμος για τη δολοφονία ενός δημοκράτη, ο οποίος είχε στρατευθεί για το μέλλον της χώρας του». «Εκείνοι που διέπραξαν το ειδεχθές αυτό έγκλημα θέλουν να βλάψουν την Τυνησία στο σύνολό της» και σε αυτές τις συνθήκες η Γαλλία «θα πρέπει να βρίσκεται στο πλευρό του τυνησιακού λαού», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο Ολάντ.

Επίσης, ο Γάλλος βουλευτής Ζαν-Κλοντ Μινιόν, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (APCE), εξέφρασε τη «συντριβή και την ανησυχία στο άκουσμα της δολοφονίας του Τυνήσιου βουλευτή και πρώην αρχηγού του αντιπολιτευόμενους κόμματος ‘Λαϊκό Κίνημα’ Μοχάμεντ Μπράχμι, σήμερα στην Τυνησία».

«Καταδικάζω το έγκλημα αυτό με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Μετά τη δολοφονία τον προηγούμενο Φεβρουάριο του Τυνήσιου αντιφρονούντα Σόκρι Μπελαΐντ, η δολοφονία τούτη σηματοδοτεί την έναρξη ενός μίας νέας εποχής στη χρήση βίας στην Τυνησία, που στόχο έχει την σαφή αποσταθεροποίηση της διαδικασίας της δημοκρατικής μετάβασης στη χώρα», επεσήμανε ο Μινιόν.

Με τη σειρά του, και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς καταδίκασε την «ειδεχθή δολοφονία» του Μπράχμι, υπογραμμίζοντας πως «όπως και η δολοφονία του Σόκρι Μπελαΐντ δεν πρέπει να παραμείνει ατιμώρητη».