Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ έβαλαν στο στόχαστρό τους το δίκτυο των μέσων μαζικής μεταφοράς, ενώ η Δύση εκφράζει ανησυχία για την κατάσταση.

Οι εικόνες των διαδηλωτών, που ο ένας δεχόταν πραγματικά πυρά και ο άλλος πυρπολούνταν, έκαναν τον γύρο του κόσμου προκαλώντας σοκ.

Και οι δύο εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Την ίδια ώρα οι δημόσιες συγκοινωνίες στο Χονγκ Κονγκ είχαν παραλύσει.

Σήμερα το πρωί μικρές ομάδες μασκοφόρων διαδηλωτών έκλεισαν ξανά οδικούς άξονες, έριξαν αντικείμενα στις ράγες του σιδηροδρομικού δικτύου και εμπόδισαν την κυκλοφορία των συρμών του μετρό, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ. Η κυκλοφορία των λεωφορείων και του μετρό πραγματοποιείται με μεγάλη δυσκολία σε πολλές συνοικίες του Χονγκ Κονγκ.

Η ένταση είναι οξυμένη και σε πολλά πανεπιστήμια της πόλης. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών που είχαν κλείσει τους δρόμους που οδηγούν στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Ακραίοι διαδηλωτές που φορούσαν μάσκες έστησαν οδοφράγματα και έκλεισαν όλους τους δρόμους προς το πανεπιστήμιο αυτό και το κινεζικό πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Στο Πολυτεχνείο συγκρούσεις ξέσπασαν όταν η αστυνομία επιχείρησε να συλλάβει μία φοιτήτρια.

Το μεσημέρι (τοπική ώρα) στη συνοικία Σέντραλ, στην οποία έχουν την έδρα τους πολλές ξένες επιχειρήσεις και βρίσκονται πολυτελή καταστήματα, χιλιάδες εργαζόμενοι σε γραφεία πραγματοποίησαν αυθόρμητες συγκεντρώσεις την ώρα του διαλείμματος για το μεσημεριανό γεύμα, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Πολεμήστε για την ελευθερία, στηρίξτε το Χονγκ Κονγκ!».

Μικρές ομάδες διαδηλωτών έκλεισαν δρόμους και οδικές αρτηρίες στη συνοικία, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν εκεί αστυνομικές δυνάμεις για δεύτερη συνεχή ημέρα.

Μετά τη χθεσινή, ιδιαίτερα βίαιη ημέρα, δυτικές χώρες κάλεσαν την επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ να καταλήξει σε έναν συμβιβασμό με τους διαδηλωτές.

«Καταδικάζουμε τη βία από όλες τις πλευρές και καλούμε όλες τις πλευρές –αστυνομία και διαδηλωτές—να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μόργκαν Όρταγκους εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκφράζοντας παράλληλα «τη μεγάλη ανησυχία» των ΗΠΑ για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ.

Από την πλευρά του το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «βαθιά ανησυχητικά» τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν χθες. «Οι διαδηλωτές θα πρέπει να αποφεύγουν τη βία και η αστυνομία να μην απαντά με δυσανάλογο τρόπο», τόνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, καλώντας παράλληλα «σε διάλογο», ο οποίος είναι «η μόνη οδός».