«Εξτρεμιστικές ιδέες ο φεμινισμός, ο αθεϊσμός και η ομοφυλοφιλία»

Σάλος από βίντεο της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας


ΚΟΣΜΟΣ
4:24
12/11/2019
«Εξτρεμιστικές ιδέες ο φεμινισμός, ο αθεϊσμός και η ομοφυλοφιλία»
29
loading

Ένα διαφημιστικό βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η κρατική υπηρεσία ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας κατατάσσει τον φεμινισμό, την ομοφυλοφιλία και τον αθεϊσμό μεταξύ των εξτρεμιστικών ιδεών, ακόμα κι αν το συντηρητικό μουσουλμανικό βασίλειο επιδιώκει να προωθήσει την ανεκτικότητα και να προσελκύσει ξένους.

Το κλιπ κινουμένων σχεδίων, που αναρτήθηκε στο Twitter το Σαββατοκύριακο, από έναν επαληθευμένο λογαριασμό της Κρατικής Προεδρίας Ασφαλείας αναφέρει ότι «όλες οι μορφές εξτρεμισμού και διαστροφής είναι απαράδεκτες».

Στο βίντεο καταγράφονται αυτές οι ιδέες δίπλα στο τακφίρ (την ισλαμιστική πρακτική του να χαρακτηρίζονται οι πιστοί άλλων σχολών του Ισλάμ άπιστοι).

«Μην ξεχνάτε ότι η υπερβολή σε ο,τιδήποτε και εις βάρος της πατρίδας θεωρείται εξτρεμισμός» ακούγεται να λέει ο εκφωνητής του βίντεο.

Στο πλαίσιο των σχεδίων του Ριάντ προς μια πιο ανοικτή κοινωνία και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν προέταξε μια πιο μετριοπαθή μορφή του Ισλάμ.

Επιπλέον, χαλάρωσε τους κοινωνικούς περιορισμούς και εγκαινίασε την έκδοση τουριστικής βίζας, ενώ, την ώρα που η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία της Ομάδας των 20 τον επόμενο χρόνο, το Ριάντ έδειξε να υποχωρεί σε κάποιο βαθμό στο σύστημα κηδεμονίας που ορίζει σε κάθε γυναίκα έναν άνδρα συγγενή, προκειμένου να εγκρίνει τις σημαντικές αποφάσεις στη ζωή της.

Εντούτοις, περισσότερες από 10 ακτιβίστριες στην προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών τέθηκαν υπό κράτηση εβδομάδες πριν από την άρση της απαγόρευσης του δικαιώματος των γυναικών να οδηγούν. Ακτιβιστές και διπλωμάτες είδαν σε αυτό ένα μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να συμβούν μονάχα έπειτα από πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Από την άλλη, η ομοφυλοφιλία και ο αθεϊσμός είναι παράνομοι εδώ και χρόνια και τιμωρούνται με την εσχάτη των ποινών.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

29
σχόλια
 1. avatar Greek Hindu

  Η θρησκεία, η αλήθεια και οι κομματικές επιλογές πρέπει να ορίζονται από τους γονείς μας όπως συμβαίνει στην πλειοψηφία των ανθρώπων, εκτός κι αν μας δέρνανε μικρούς.

 2. avatar ύπουλος

  Καλό θα ήταν σαν χώρα να έχουμε μεγαλύτερο έργο στην φιλοσοφία.

  Να μην βρίζουμε. Να αναλύουμε μεθοδικά στα ελληνικά, σε κείμενα, διαλέξεις και ντοκυμαντέρ.

 3. avatar ψεύτης

  Είναι ανόητο να μαχαιρώνουμε πισώπλατα Έλληνες βάσει κομμάτων όσο αφορά την φιλοσοφία.

  Αγαπώ πολύ και το Stanford University.

  Εμμένω ότι ο Κυριάκος Κ. Μητσοτάκης σπούδασε στο Harvard University.

  Δεν θεωρώ ότι έχει παύσει η σχέση του ή ότι έχει αποκοπεί από το Harvard University.

  Θεωρώ ότι είναι ενεργός, και πρέπει να είναι.

  Αν πάει κάποιος από την ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσει επί φιλοσοφικών θεμάτων πρέπει να τον ηρεμούμε.

 4. avatar υπάλληλος της ΕΡΤ

  Επίσης κάποιες φορές η κοινωνία αναγκάζεται να επιλέξει κάτι πιο σαφές. (πρακτικό πρόβλημα, πχ οι μετανάστες)

  Γενικά υπάρχουν πολλά επίμαχα ζητήματα επί της φιλοσοφίας.

  Η ΕΡΤ πρέπει να τα αναδείξει.

  Επίσης πρέπει και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ να μην μαλώνουν επί της φιλοσοφίας.

  Πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερο η φιλοσοφία στην Ελλάδα, και να μην βρίζονται άσχημα τα κόμματα επί αυτής.

  Είναι πολύ σημαντικό να γραφτούν νέα κείμενα στην νέα ελληνική γλώσσα.

 5. avatar μεσογειακός

  Ο Karl Popper έλεγε:

  1. αξίζει μόνο η εμπειρική διάψευση (empirical refute) στην φιλοσοφική και επιστημονική μέθοδο

  Έχει λάθος.

  Υπάρχει η 1. εμπειρική, πειραματική καταγραφή και 2. η μεθοδική μαθηματική (metalogic, μεταλογική) προσέγγιση (δεν αφορά κολλάζ μαθηματικών τύπων, διότι οι τύποι πρέπει να σχετίζονται αιτιωδώς και να δικαιολογείται η σχέση τους).

  2. (ο Karl Popper έλεγε:) πρέπει να συμβιβαστεί ο φιλελευθερισμός με τις αξίες του σοσιαλισμού (πχ συμφιλίωση ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι σαν ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, δεξιά στην οικονομία και αριστερά στα ανθρώπινα δικαιώματα).

  Πολύ ωραία ιδέα, αλλά συνήθως δεν είναι κατανοητή στον ψηφοφόρο, ειδικά σε μεσογειακό λαό που προτιμά τις έντονες, καθαρές και απλοϊκές ιδέες.

 6. avatar Karl Popper

  Κάποιοι λένε ότι το συναίσθημα είναι μία γλύκα, μία μαγεία, μία τρέλα, μία ασάφεια, και ότι το ανθρώπινο είδος πρέπει να κλείσει όλα τα πανεπιστήμια και να αρχίσει να διαδίδει ότι τα πάντα έχουν τον ίδιο ορισμό. Την ασάφεια. Και ότι η ασάφεια αποτελεί ικανοποιητική επεξήγηση.
  Έχουν λάθος. Επίσης αν κάποιος δεν μπορεί να κάνει κάτι, δεν σημαίνει ότι άλλοι άνθρωποι δεν μπορούν.

  Ο αθεϊσμός δεν ανήκει στην αριστερά.

  Μελέτησε Karl Popper.

  Ο Karl Popper ήταν κινηματιστής (δεν τον ενδιέφερε η αλήθεια αλλά η μερικότητα των στενών κινημάτων της γνώμης του, αυτό είναι λάθος στην σύγχρονη επιστήμη. Δεν πρέπει να είμαστε κινηματιστές αλλά να αναζητούμε την αλήθεια, η οποία ΣΑΦΩΣ και δεν είναι κινηματική [non-biased].)

 7. avatar αριστερός

  Ο εγκέφαλος εμφανίζει βιωματικότητα / experiencing / εσωτερική βιωματικότητα / internal experiencing / imperiencing / ικανότητα βίωσης εκ των έσω, και όχι απλή απόδοση αποτελεσμάτων υπολογισμού.

  Επίσης ο εγκέφαλος εμφανίζει συναίσθημα, μέσω του μεταιχμιακού συστήματος / limbic system (παρέχει φυσική απόκριση επί των πληροφοριών καθώς τις αξιολογεί) και των ντοπαμινεργών οδών / dopaminergic pathways (δίνουν κίνητρα).

  συναίσθημα = φυσική απόκριση επί πληροφοριών σύμφωνα με αξιολόγηση κυκλωμάτων του εγκεφάλου (κυρίως το μεταιχμιακού συστήματος, το οποίο συνενώνει μέρη του εγκεφάλου και δεν δρα μόνο του)

 8. avatar φρεσκοδημοκράτης

  Ας αναλυθούν τα συστατικά της personhood / προσωποσύνης.

  Να αναλυθεί το υπερώνυμο του νου.

  Το ιδεατό μαθηματικό υπερώνυμο του νου (ο βιολογικός εγκέφαλος αποτελεί υπώνυμο, και ο μελλοντικός προσωποσυνάτος / personhooded / person-bearing ψηφιακός εγκέφαλος πάλι υπώνυμο θα είναι).

  Το κύριο συστατικό των προσώπων είναι το όργανο νόησης.
  Ο εγκέφαλος δεν αποτελεί απλώς υπολογιστή, αλλά όργανο διαχείρισης των συνθηκών του εξωτερικού κόσμου και επίσης έχει αναπτυχθεί για να αλληλεπιδρά με άλλα πρόσωπα.

 9. avatar συριζαίωνας

  Κάποιοι ισχυρίζονται (βάσει τρικ) ότι το ουσιαστικό θεός είναι ταυτόσημο (tautological) με το ουσιαστικό φύση (ή ειρωνικά ακόμα και με το ουσιαστικό αθεϊσμός).

  Το τρικ χρησιμοποιείται ΜΟΝΟ για δόλο και απόκρυψη της ουσίας.

  Αν ο "θεός" είναι το "απρόσωπο φυσικό πεδίο που παραβιάζει την φυσική ώστε να βοηθά (biasedly, προκατειλημμένα) τα πρόσωπα (φορείς προσωποσύνης)", δεν πρέπει να λέμε "θεός" μα "απρόσωπο φυσικό πεδίο που παραβιάζει την φυσική ώστε να βοηθά (biasedly, προκατειλημμένα) τα πρόσωπα (φορείς προσωποσύνης)".

  Μερικοί δόλιοι κακοστοχαστές των τρικ (μη αναλυτική πειθώ) ισχυρίζονται "εγώ πιστεύω σε έναν απρόσωπο θεό, ο οποίος όμως είναι βοηθητικός στα πρόσωπα (φορείς προσωποσύνης) μα όμως δεν το λέω, το αφήνω να περάσει ύπουλα".

 10. avatar δεξιός

  Αν ακυρώσουμε την αντιστοιχία (correspondence) της ονοματολογίας με συγκεριμένη σημασιολογία, ΔΕΝ ακυρώνουμε την περιφραστικότητα, την ικανότητα έκφρασης - διατύπωσης των νοημάτων με πολλές λέξεις. Άρα το τρικ της αποκοπής της σημασίας από την ορολογία, ΔΕΝ ακυρώνει τα περιφραστικά νοήματα!

  θεός = προσυμπαντικός, κοσμογόνος φορέας προσωποσύνης

  (όμως: 1. Είναι κοσμογόνα τα συστατικά της προσωποσύνης; 2. Η ουσία (μελέτησε λέξη: Ουσία, Ousia) και η προσωποσύνη του θεού ταυτίζονται (are tautological) άρα ΚΑΘΕ πρόσωπο δύναται να θεωθεί (γίνει θεός), ειδάλλως ΔΕΝ ταυτίζονται, άρα ο θεός έχει συστατικά και δεν αποτελεί μερολογικό απλό (μελέτησε: simple in philosophy), άρα όντας μη θεμελιώδης (εφ' όσον έχει θεμελιωδέστερα συστατικά) δεν είναι θεός, και άρα δεν υπάρχει), 3. Ο θεός είναι πρόσωπο, μα κάθε πρόσωπο έχει συστατικά (πχ μνήμες πολλών shannons [μονάδα πληροφορίας]) άρα ο ίδιος ΔΕΝ είναι θεμελιωδέστερος των συστατικών του, άρα πάλι δεν δύναται να υπάρχει.).

 11. avatar gay

  Μερικοί ρωτούν: Υπάρχει θεός;
  Μα ο Partick H. Winston του MIT έλεγε να απλοποιούμε τις ερωτήσεις (βλέπε: Partick H. Winston, MIT, YouTube)
  βάσει των ουσιωδών τους συστατικών.

  Ο θεός είναι πρόσωπο.
  Αν ο θεός δεν είναι πρόσωπο, απλώς επιχειρούμε λεκτικό τρικ και σύγχυση του ουσιαστικού "θεός" με το πολυλεκτικό ουσιαστικό "απρόσωπο θεϊκό πεδίο" (πχ τάο).

  semantics = σημασιολογία = σημασία = ορισμός των εννοιών = ερμηνεύματα των λέξεων

  onomastics = ονοματολογία = λέξη, πχ ουσιαστικό = η προφορά και η γραφή των λέξεων

 12. avatar ευτυχώς τα ναρκωτικά δεν θεωρούνται ακραία

  Έχει ενδιαφέρον και η φιλοσοφία.
  Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Κ. Μητσοτάκης σπούδασε στο Harvard University. Εμμένω εκεί εντόνως. Δεν αποτελεί δήλωση: "σπούδασε στο Harvard University". OXI. Εμμένω σε βάθος. Δεν σπούδασε απλά. Μεταφέρει ΑΕΝΑΑ και πολιτισμό.

  Καλό θα είναι ως Έλληνες να μην βριζόμαστε επί τις ΕΡΤ, ώστε να μην χαλάσει η ΕΡΤ.
  Να μην εστιάζουμε στις επιθέσεις μεταξύ τον κομμάτων όσο αφορά τον ελληνικό πολιτισμό και την φιλοσοφία.

  Αναφέρω το Harvard αλλά όχι μόνο (γενικά πρέπει να είμαστε ανοιχτοί και σε γνώσεις από το εξωτερικό).

  Στα αγγλικά υπάρχει η έννοια personhood = ιδιότητα του να είναι κανείς άτομο - πρόσωπο, φορέας προσωπικότητας.
  Προσωποσύνη.

  (προσωποσύνη, ιδιότητα του να είναι κανείς άτομο - πρόσωπο, το να πληροί κανείς τα criteria of personhood / τα κριτήρια της προσωποσύνης, μελέτησε: criteria of personhood, mereology - αναφέρω την μερολογία διότι σύμφωνα με την "θεωρία πληροφορίας" τα συστατικά της προσωποσύνης μπορούν να αναλυθούν μερολογικά/mereologically/analyzed within mereology)

  Η personhood αποτελεί υπερώνυμο της προσωπικότητας (personality: ιδιάζοντα ατομικά χαρακτηριστικά [γνωστικά, βιωματικά, ηθολογικά δηλαδή συμπεριφορικά, ψυχολογικά κτλ]).

  Στην αγγλική (αγγλόφωνη) φιλοσοφία προκύπτει το ερώτημα:

  Is personhood more fundamental than the universe? Είναι η προσωποσύνη (η ιδιότητα του να είναι κανείς άτομο - πρόσωπο) θεμελιωδέστερη του Σύμπαντος;

 13. avatar Αυτό είναι το Ισλάμ που λατρεύετε Συριζαίοι

  Καριέρα στη κρεμάλα θα κάνατε όλοι σας λαθρολάγνοι

 14. avatar φωφω

  Πρόκειται για ένωση των βασιλείων χετζατζ στα δυτικά,κ νετζεντ στο κέντρο με κληρονομικό βασιλέα. Το επίνειο τής σαουδικής στη ερυθρά θάλασσα,η τζιντα,πού περιβάλλεται από χωμάτινο τοίχο,είναι το σημείο αποβίβασης χιλιάδων μωαμεθανών πού πηγαίνουν για προσκύνημα (χατζηλικι)στη μέκκα,όπου γεννήθηκε o μωάμεθ,κ στη μεδίνα όπου πέθανε,η οποία συνδέεται σιδηροδρομικώς με τη δαμασκό. Η εξίσωση των δύο φύλων, η θεωρία για την αθεΐα, η ομοιότητα τής φυλής,είναι αλληλένδετα για τις δικές τους αρχές παράδοσης κ κατεστημένου,ώστε να καταπολεμούνται .

 15. avatar μη ξεχναμε ομως οτι η σαουδικη αραβια ειναι συμμαχος των ηπα

  δεν ειναι τιποτα μαδουριστες.

 16. avatar κουλη παρε τη νδ και τη χα

  και πηγαινετε σαουδικη αραβια.ταιριαζετε πιο πολυ εκει

 17. avatar εθνικιστες

  η χωρα προτυπο σας

  1. avatar Ανθρωπιστής Αλληλέγγυος

   Δεν τα ερμηνεύεις σωστά σύντροφε.
   Εσείς είστε που τους θέλετε όλους εδώ.
   Και μάλιστα με όλα τα κουσούρια τους για να μην στεναχωριούνται.
   Αυτό είναι το παράξενο σύντροφε... ενώ τις συνήθειες σας τις λιθοβολούν και τις πετάνε από τις στέγες των σπιτιών εσείς τους θέλετε εδώ.

 18. avatar Stateless

  Η ισλαμική ρητορική εμάς τους χριστιανοταλιμπάν μας βρίσκει σύμφωνους.

  1. avatar Ευπατριδης

   Τους μπιντέδες τι τους βρίσκει;...

  2. avatar Skataless

   Άργησες αλλά το έπιασες το νόημα πάλι.

 19. avatar ωραία!!

  Εσένα τι σε νοιάζει τι κάνει ο άλλος σπίτι του; Σε ελεύθερη χώρα ζούμε και αν δεν ενοχλεί ο άλλος, δεν με ενδιαφέρει το τι κάνει με [...]. Ακόμα και εσένα ανεχόμαστε να μπουρδολογεις ελεύθερα, τόσο ελεύθερη χώρα είμαστε.

 20. avatar χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχχα

  Το ωραίο είναι πολλοί εδώ στην Ελλάδα μοιράζονται τις ίδιες ιδέες με αυτούς εκεί κάτω...! Και μιλάω φυσικά για όλους όσους αναφέρουν τις λέξεις φεμινισμός, άθεος, ομοφυλόφιλος ως κάτι αρνητικό και κακό. Το δυσάρεστο είναι ότι αυτό το κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού που έχει σαν ηθικό πρότυπο τους μουλαδες και τους Ταλιμπάν, γίνεται όλο και πιο εξτρεμιστικο, και το ακόμα πιο δυσάρεστο είναι ότι έχει εκπροσώπους και μέσα στη σημερινή κυβέρνηση, οπότε κατά κάποιο τρόπο είναι ικανό να κατευθύνει τη πορεία της χώρας μας. Το αστείο στην όλη υπόθεση είναι ότι όλοι αυτοί που ασπάζονται αυτές τις ιδέες στην Ελλάδα, είναι οι ίδιοι που τους κράζουν όλους αυτούς εκεί κάτω... !!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει