Σε μέλη της κυβέρνησής του και στον Μπόρις Γέλτσιν απέδωσε την ευθύνης της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, που ήταν ο τελευταίος Γενικός Γραμματέας της.

Είκοσι οκτώ χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ο τελευταίος Γενικός Γραμματέας, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αποκάλυψε τον υπεύθυνο για τη διάλυση της χώρας, δείχνοντας τον Μπόρις Γέλτσιν.

Ειδικότερα, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», είπε ότι μέλη της κυβέρνησής του μαζί με τον Μπόρις Γέλτσιν προσπάθησαν να οργανώσουν πραξικόπημα εναντίον του.

«Εκείνοι που διοργάνωσαν το πραξικόπημα τον Αύγουστο του 1991 και εκμεταλλεύτηκαν την αποδυνάμωση της θέσης του προέδρου της ΕΣΣΔ είναι υπεύθυνοι για το τέλος της περεστρόικα και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος δήλωσε πως αναγνώριζε τότε πιθανούς κινδύνους που υπήρχαν από το σύστημα της περεστρόικα, αλλά υπεραμύνθηκε των επιλογών του, λέγοντας ότι η χώρα χρειαζόταν μεταρρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ δήλωσε: «Ήταν αδύνατο να ζήσουμε όπως πριν. Ένα βασικό στοιχείο της περεστρόικα ήταν η νέα σκέψη στην εξωτερική πολιτική, η οποία περιλαμβάνει τόσο τις παγκόσμιες αξίες του πυρηνικού αφοπλισμού, όσο και την ελευθερία επιλογής». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν θα επιστρέψει σ’ ένα «ολοκληρωτικό» σύστημα διακυβέρνησης.

Επίσης, ο Γερμανός Πρόεδρος, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, έπλεξε το εγκώμιο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τον ρόλο που διαδραμάτισε έτσι ώστε η Γερμανία να επανενωθεί μιας και συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.