Αυτόχθονες στην Κολομβία έπεσαν νεκροί σε σύγκρουση με άγνωστους ενόπλους, πιθανόν αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), όπως ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο στρατού στην Μπογοτά.

Μεταξύ των αυτοχθόνων ήταν φρουροί επιφορτισμένοι με τη φύλαξη των καταυλισμών των φυλών τους στη νοτιοδυτική Κολομβία.

Η επίθεση εναντίον των αυτοχθόνων έγινε από «φερόμενα μέλη μιας υπολειμματικής ένοπλης οργάνωσης», κατά το επιτελείο, που χρησιμοποίησε τον όρο με τον οποίο αναφέρεται πάγια σε μέλη της οργάνωσης FARC τα οποία αρνήθηκαν να αφοπλιστούν στο πλαίσιο της συμφωνίας ειρήνης που υπεγράφη το 2016. Το επεισόδιο σημειώθηκε στην προστατευόμενη περιοχή Τακουεγιό, στην περιφέρεια Τορίμπιο, στη νοτιοδυτική επαρχία Κάουκα.

Σύμφωνα με τον στρατό, ένοπλοι επιτέθηκαν για να απελευθερώσουν τρία μέλη της ομάδας τους που είχαν αιχμαλωτίσει οι φρουροί. Άλλοι έξι αυτόχθονες τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις.

Στην περιοχή αναπτύχθηκαν εσπευσμένα μονάδες του στρατού.

Αυτόχθονες πέφτουν συχνά θύματα της βίας διάφορων ένοπλων ομάδων στη χώρα των Άνδεων, ανταρτών, κακοποιών που διακινούν ναρκωτικά ή μεταλλεύματα τα οποία εξορύσσονται παράνομα, στρατιωτικών και ακροδεξιών παραστρατιωτικών, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Η Ένωση των Συνελεύσεων Αυτοχθόνων της Τορίμπιο γνωστοποίησε ότι ανάμεσα στα θύματα ήταν η Κριστίνα Μπαουτίστα, ηγέτιδα της φυλής Νάσα, και εξέφρασε αγανάκτηση.

Η Εθνική Οργάνωση των Αυτοχθόνων της Κολομβίας (ONIC) εξάλλου καταδίκασε την επίθεση μέσω Twitter, διερωτώμενη «πότε θα τελειώσει η σφαγή».

Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Πατρίσια Γκουτιέρες απέρριψε μέσω Twitter τις «βίαιες ενέργειες και τις απειλές εναντίον του αυτόχθονα πληθυσμού» στην Τορίμπιο.

Η Κολομβία μετρά περίπου 1,9 εκατ. αυτόχθονες, που αποτελούν το 4,4% του πληθυσμού.

Η προεδρία της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι θα στείλει ανώτατους αξιωματικούς στην περιοχή και αργότερα σήμερα αντιπροσωπεία του υπουργείου Εσωτερικών και των τοπικών αρχών για συνομιλίες με τις οργανώσεις των αυτοχθόνων στην Κάουκα.

Ο Συνήγορος του Λαού Κάρλος Νεγρέτ έκανε επίσης λόγο για «σφαγή», χαρακτηρίζοντας «πάρα πολύ σοβαρή» την κατάσταση. Η ανεξάρτητη δημόσια αρχή αρμόδια για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της οποίας προΐσταται είχε κάνει λόγο τον Αύγουστο για 158 δολοφονίες ηγετών κοινοτήτων αυτοχθόνων μετά την υπογραφή την 24η Νοεμβρίου 2016 της συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος και την ηγεσία των FARC, οργάνωσης που έκτοτε αφοπλίστηκε, διαλύθηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα.

TAGS