Εξηγήσεις από τις ευρωπαϊκές χώρες που απαγόρευσαν την πτήση στον εναέριο χώρο τους του αεροσκάφους, το οποίο μετέφερε το βολιβιανό πρόεδρο Έβο Μοράλες, ζητούν οι παραδοσιακοί σύμμαχοι της Βολιβίας στη Λατινική Αμερική.

«Απαιτούμε από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας να ζητήσουν δημοσίως συγγνώμη για τα σοβαρά γεγονότα που διαδραματίσθηκαν», τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους οι πρόεδροι της Βολιβίας, του Ισημερινού, του Σουρινάμ, της Αργεντινής, της Ουρουγουάης και της Βενεζουέλας, οι οποίοι συναντήθηκαν στην πόλη Κοτσαμπάμπα της κεντρικής Βολιβίας.

Οι ηγέτες των χωρών αυτών, μέλη της ‘Ενωσης των κρατών της Λατινικής Αμερικής (Unasur), η οποία αριθμεί 12 χώρες, συναντήθηκαν για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Μοράλες μια ημέρα μετά την επεισοδιακή επιστροφή του από τη Ρωσία.

Οι πρόεδροι των χωρών αυτών τόνισαν ότι η προσβολή που υπέστη ο Μοράλες δεν είναι μόνο μια προσβολή προς το πρόσωπό του, αλλά μια προσβολή προς όλη τη Λατινική Αμερική και ζήτησαν εξηγήσεις από τις κυβερνήσεις των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών για την απόφασή τους να απαγορεύσουν την πτήση του αεροσκάφους του Μοράλες στον εναέριο χώρο τους.

Στη δήλωσή τους οι ηγέτες των παραπάνω χωρών υποστηρίζουν «τη διαμαρτυρία της Βολιβίας στην Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, για τη σοβαρή παραβίαση που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του Μοράλες».

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολας Μαδούρο τόνισε ότι «η Ευρώπη παραβίασε όλους τους κανόνες του παιχνιδιού της συνύπαρξης, επιτιθέμενη εναντίον της διεθνούς ασυλίας που προστατεύει τον πρόεδρο ενός κράτους».

Ο Μαδούρο υποστήριξε ότι η CIA διέταξε το κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου, ενώ ο Μοράλες υπογράμμισε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει την αμερικανική πρεσβεία στη Βολιβία.