Τις κοινότητες που επλήγησαν από τον τυφώνα Χαγκίμπις επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, δεσμευόμενος να παράσχει βοήθεια στους πληγέντες.

Την ίδια ώρα, μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αναβάλει την παρέλαση που είναι προγραμματισμένη με την ευκαιρία της επίσημης ενθρόνισης του αυτοκράτορα Ναρουχίτο, προκειμένου να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της καταστροφής.

Ο τυφώνας Χαγκίμπις προκάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα τον θάνατο 77 ανθρώπων καθώς έπληξε την Ιαπωνία με ισχυρούς ανέμους και σφοδρές βροχοπτώσεις, οι οποίες προκάλεσαν κατολισθήσεις και εκτεταμένες πλημμύρες εξαιτίας της υπερχείλισης ποταμών. Δέκα άνθρωποι αγνοούνται και 346 έχουν τραυματιστεί.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αποκαταστήσουμε τις ζωές σας» είπε ο Άμπε μιλώντας σε δύο ηλικιωμένες γυναίκες σε ένα κέντρο υποδοχής πληγέντων, αφού γονάτισε για να τους μιλήσει καθώς αυτές κάθονταν στο πάτωμα πάνω σε κουβέρτες.

Ο Άμπε επισκέφθηκε τις νομαρχίες Φουκουσίμα και Μιγιάγκι, που υπέστησαν σοβαρές ζημιές εξαιτίας του τυφώνα. Και οι δύο περιοχές είχαν πληγεί ιδιαίτερα από το τσουνάμι που δημιουργήθηκε στις 11 Μαρτίου 2011 μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην Ιαπωνία και αποτέλεσε την αιτία για το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Στη Φουκουσίμα έχει καταγραφεί ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών από τον τυφώνα, με τουλάχιστον 28 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο Άμπε επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα δαπανήσει 710 εκ. γεν (59 εκ. ευρώ) για την αποκατάσταση των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, όταν σε κάποιες περιοχές της Φουκουσίμα η θερμοκρασία πέφτει πολύ χαμηλά, υπάρχουν έντονες ανησυχίες για την υγεία όσων έχουν αναγκαστεί να καταφύγουν στα κέντρα υποδοχής των πληγέντων, κάποιοι από τους οποίους έχουν χάσει τα πάντα από τις πλημμύρες.

Το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε σήμερα ότι έσπασαν τα φράγματα σε περισσότερα από 100 σημεία, ενώ οι αρχές προειδοποίησαν ότι προβλέπονται σφοδρές βροχοπτώσεις για το Σαββατοκύριακο και είναι πιθανές νέες πλημμύρες.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εξάλλου εξετάζει το ενδεχόμενο να αναβάλει την παρέλαση για την ενθρόνιση του αυτοκράτορα Ναρουχίτο, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 22 Οκτωβρίου, προκειμένου να επικεντρωθεί στις προσπάθειες αντιμετώπισης των επιπτώσεων του τυφώνα ο οποίος έχει καταστρέψει 1.600 σπίτια, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Άλλες εκδηλώσεις που συνδέονται με την ενθρόνιση θα πραγματοποιηθούν κανονικά, πρόσθεσε το δίκτυο, ενώ ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση.