«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αισθάνονται ότι απειλούνται από την ανάπτυξη του εμπορίου και την αύξηση των επενδύσεων στην Αφρική από την Κίνα, την Ινδία καθώς και άλλες αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα σήμερα.

«Δεν αισθάνομαι ότι απειλούμαστε από αυτό. Αισθάνομαι ότι είναι καλό», είπε ο Ομπάμα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο στην Νότια Αφρική, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Όσο περισσότερες χώρες επενδύουν στην Αφρική, τόσο καλύτερα η λιγότερη ανεπτυγμένη ήπειρος του πλανήτη μπορεί να ολοκληρωθεί στην παγκόσμια οικονομία, εξήγησε ο Ομπάμα. «Θέλω να παίξουν όλοι στην Αφρική. Όσο περισσότεροι, τόσο το καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα εκτίμησε ότι σημειώνεται «τεράστια πρόοδος» στις οικονομίες αφρικανικών χωρών. «Η Αφρική βρίσκεται σε άνοδο, και η Νότια Αφρική είναι πάντα στην πρώτη γραμμή των τάσεων στην Αφρική», επισήμανε.

«Η Νότια Αφρική διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο όσον αφορά μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές μου σε αυτό το ταξίδι, που είναι να προωθήσω το εμπόριο και τις επενδύσεις, να αποχαλινωθεί η ανάπτυξη στην Αφρική, κάτι το οποίο σε τελευταία ανάλυση θα ωφελήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», επέμεινε ο Ομπάμα.

Το γεγονός ότι χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία εισβάλλουν εμπορικά στην Αφρική είναι καλοδεχούμενο, πρόσθεσε, αλλά επισήμανε πως είναι «σημαντικό οι αφρικανοί να εξασφαλίσουν ότι αυτές οι αλληλεπιδράσεις είναι καλές για την Αφρική».

Εξάλλου ο Ομπάμα στη συνέντευξή του χαιρέτισε το «ηθικό θάρρος» του ήρωα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ Νέλσον Μαντέλα, λέγοντας ότι αποτελεί μια «πηγή έμπνευσης» για όλο τον κόσμο και τον ίδιο προσωπικά.

Το «ηθικό θάρρος του υπήρξε μια πηγή προσωπικής έμπνευσης και μια πηγή έμπνευσης για ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος στο πλάι του νοτιοαφρικανού ομολόγου του Τζέικομπ Ζούμα.

«Ο θρίαμβος του Νέλσον Μαντέλα και αυτού του έθνους λέει κάτι πολύ βαθύ στο ανθρώπινο πνεύμα», πρόσθεσε ο Ομπάμα, ο οποίος έχει πει ότι δεν θα επιδιώξει να επισκεφθεί τον σχεδόν 95χρονο πρώην πρόεδρο, ο οποίος νοσηλεύεται τις τελευταίες εβδομάδες σε νοσοκομείο για την αντιμετώπιση μιας λοίμωξης του αναπνευστικού. Πάντως ο ίδιος και η σύζυγός του Μισέλ θα επισκεφτούν ιδιωτικά μέλη της οικογένειας του Μαντέλα.

Η κατάσταση του Μαντέλα βελτιώθηκε εν μέρει τις τελευταίες ημέρες, αλλά παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση.

Αναφερόμενος σε άλλα θέματα, ο Ομπάμα κάλεσε την πολιτική ηγεσία στη Ζιμπάμπουε να εγγυηθεί ότι θα διεξαχθούν «ελεύθερες και δίκαιες» εκλογές, ενώ εξέφρασε την «έντονη ανησυχία του» για την κατάσταση στην Αίγυπτο, όπου συνεχίζονται οι αιματηρές διαδηλώσεις εναντίον του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο Ομπάμα κάλεσε τις αντίπαλες πλευρές να «αποφύγουν τη βία και να εμπλακούν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο», μια ημέρα μετά τα επεισόδια βίας τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 4 ανθρώπους, ανάμεσά τους έναν αμερικανό δημοσιογράφο.