Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι αυτό που προέχει είναι η υγεία του Νέλσον Μαντέλα και ότι η κατάσταση της υγείας του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής είναι ο παράγοντας που θα καθορίσει αν θα τον συναντήσει κατά την επίσκεψή του στην χώρα.

«Πιστεύω ότι το βασικό μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε, αν όχι απευθείας σε αυτόν αλλά στην οικογένειά του, είναι απλώς η βαθιά μας ευγνωμοσύνη για την ηγεσία του όλα αυτά τα χρόνια και ότι η σκέψη και οι προσευχές του αμερικανικού λαού στρέφονται σε αυτόν και στην οικογένειά του και στην χώρα του», δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα από το προεδρικό αεροσκάφος με το οποίο μεταβαίνει από την Σενεγάλη στην Νότια Αφρική.

«Θα δούμε ποια θα είναι η κατάσταση όταν θα προσγειωθούμε. Δεν χρειάζομαι μια φωτογραφία μαζί του. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα είναι να δείξω αδιακρισία τη στιγμή που η οικογένειά του ανησυχεί για την κατάστασή του», πρόσθεσε.

«Τώρα αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως είναι η καλή κατάσταση της υγείας του όπως και αυτή της οικογένειάς του”, σημείωσε.

Την ίδια ώρα η πρώην σύζυγος του Μαντέλα, η Γουίνι Μαντικιζέλα-Μαντέλα, δήλωσε ότι η κατάσταση της υγείας του πρώην προέδρου της χώρας βελτιώθηκε πολύ «μολονότι κλινικά εξακολουθεί να μην είναι καλά».

«Δεν βρίσκομαι εδώ για να απαντήσω σε ιατρικές ερωτήσεις. Σε σχέση με την κατάστασή του εδώ και μερικές ημέρες, παρουσιάζει μια μεγάλη βελτίωση μολονότι κλινικά εξακολουθεί να μην είναι καλά», σημείωσε η Γουίνι μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Σοβέτο.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Σενεγάλης Μάκι Σαλ δήλωσε σήμερα ότι με τον Ομπάμα μιλούσαν για τον Νέλσον Μαντέλα «καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής» του Αμερικανού προέδρου στην χώρα.

«Μιλούσαμε για τον Μαντέλα καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής του» Ομπάμα στη Σενεγάλη, δήλωσε ο Σαλ σε δημοσιογράφους στην Ντακάρ. «Καθώς ο Μαντέλα περνάει πολύ δύσκολες στιγμές, όπως ήταν φυσικό, δεν σταματήσαμε να μιλάμε γι’ αυτόν».

Αναφερόμενος επίσης στην συμβολική επίσκεψη που πραγματοποίησε η οικογένεια Ομπάμα χθες στον Οίκο των Σκλάβων στην Νήσο Γκόρι, ο Σαλ σημείωσε ότι έπειτα από αυτήν ο Ομπάμα βρίσκεται πλέον «πολύ πιο κοντά στον πληθυσμό».

Ο Ομπάμα επισκέφθηκε μόνος, μαζί με την σύζυγό του Μισέλ και τις δύο κόρες τους Σάσα και Μάλια, τον Οίκο των Σκλάβων, ένα φρούριο που είχε χτιστεί στα τέλη του 18ου αιώνα στη Νήσο Γκόρι, ανοιχτά της ακτής της Σενεγάλης και αποτελούσε σημείο μετεπιβίβασης για την διακίνηση ανθρώπων. Σήμερα είναι μουσείο.

Ο πρόεδρος Σαλ σημείωσε εξάλλου ότι ο Μπαράκ Ομπάμα του είπε πριν αναχωρήσει σήμερα για την Νότια Αφρική ότι «πέρασε αξέχαστες στιγμές στην Σενεγάλη».

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε εξάλλου σήμερα από το προεδρικό αεροσκάφος που τον μεταφέρει στην Νότια Αφρική ότι η Αφρική είναι ένας οικονομικός εταίρος κι όχι μια περίπτωση φιλανθρωπίας.

Η ξένη βοήθεια προς την Αφρική, αν και αποτελεί μόνον το 1% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, «μπορεί πράγματι να κάνει μια τεράστια διαφορά» αν χρησιμοποιείται κατάλληλα, σημείωσε.

«Ό,τι κάνουμε αποσκοπεί στο να διασφαλιστεί ότι η Αφρική δεν θεωρείται ένας εξαρτημένος, μια περίπτωση φιλανθρωπίας, αλλά αντιθέτως ότι θεωρείται ένας εταίρος», υπογράμμισε.

«Αντί να λαμβάνει χρονίως βοήθεια, αρχίζει να εμπλέκεται στο εμπόριο, να εμπλέκεται στην παραγωγή και κατά το πέρας του χρόνου θα μπορεί να θρέφει τον εαυτό της, να στεγάζει τον εαυτό της και να παράγει τα δικά της αγαθά», σημείωσε και χαιρέτισε χώρες όπως η Κίνα που επενδύουν στην Αφρική.

Ενόψει της άφιξης του Αμερικανού προέδρου στην Νότια Αφρική, περισσότεροι από 1.000 ακτιβιστές και συνδικαλιστές, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, περίπου 200, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, πραγματοποίησαν σήμερα πορεία διαμαρτυρίας στην Πρετόρια.

«Φτάνει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός! Φτάνει ο καπιταλισμός!» φώναζαν οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί το απόγευμα μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία στην Πρετόρια.

Οι διαδηλωτές καταδίκασαν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, όπως και την στρατιωτική φυλακή των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο και τα πλήγματα από αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ορισμένοι κρατούσαν πανό στα οποία επικρινόταν το Ισραήλ και υποστηριζόταν η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

«Όχι δεν μπορείς Ομπάμα να φυλακίζεις χωρίς δίκ» και «Ο Ομπάμα ένοχος για εγκλήματα πολέμου», αναγραφόταν επίσης σε ορισμένα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές στην ειρηνική αυτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε στην Πρετόρια.