Υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν επιζητεί αντιπαράθεση με τη Ρωσία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, κάλεσε σήμερα τη Μόσχα να δείξει «σύνεση» και να παραδώσει τον Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος καταζητείται στις ΗΠΑ για κατασκοπεία.

Ο Κέρι, ο οποίος βρίσκεται σε επίσκεψη στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, υπογράμμισε ότι η παράδοση αυτού του πρώην συμβούλου της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) –για τον οποίο η Μόσχα διαβεβαιώνει ότι δεν έχει διασχίσει τα ρωσικά σύνορα– είναι θέμα σεβασμού του νόμου.

«Καλώ απλώς να δείξουμε ηρεμία και σύνεση σε μια στιγμή που δεν χρειάζεται να κλιμακωθεί η αντιπαράθεση σε ένα θέμα τόσο βασικό και φυσιολογικό όπως αυτό, ειλικρινά», δήλωσε ο Κέρι σε συνέντευξη Τύπου και συνέχισε: «Δεν επιζητούμε την αντιπαράθεση, δεν δίνουμε εντολές σε κανέναν, μεταφέρουμε απλώς αιτήματα στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που δεν γίνεται να είναι πιο φυσιολογική», επέμεινε.

Ο Κέρι υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν παραδώσει επτά άτομα που ζητούσε η Ρωσία τα δύο τελευταία χρόνια «χωρίς δράματα ή εχθρότητες, χωρίς να το ψειρίσουν».

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ είχε «τεχνικά» δίκιο όσον αφορά το γεγονός ότι δεν υπάρχει συνθήκη έκδοσης μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Όμως, συνέχισε, «ελπίζουμε ότι ως κυρίαρχο κράτος, η Ρωσία δεν θα θεωρούσε ότι είναι προς το συμφέρον της να πάρει το μέρος ενός ατόμου που κατηγορείται ότι παραβίασε τον νόμο σε μια άλλη χώρα».

Ο Σνόουντεν, ο οποίος είχε καταφύγει στο Χονγκ Κονγκ στις 20 Μαΐου, φέρεται ότι αναχώρησε από εκεί την Κυριακή για να μεταβεί στη Μόσχα. Ωστόσο έκτοτε δεν είναι γνωστό που βρίσκεται. Ο 30χρονος είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο στον Ισημερινό, όπου και επιζητεί να μεταβεί, ίσως μέσω Κούβας και Βενεζουέλας.

Ο Λαβρόφ χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτες» τις κατηγορίες της Ουάσινγκτον για τη Μόσχα, σημειώνοντας: «Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση ούτε με τον κ. Σνόουντεν, ούτε όσον αφορά τις σχέσεις του με την αμερικανική δικαιοσύνη, ούτε με τις μετακινήσεις του ανά τον κόσμο».

Την ίδια ώρα η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Λαβρόφ θα συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τον Κέρι στο Μπρουνέι, την ώρα που οξύνονται οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών γύρω από την υπόθεση Σνόουντεν.

«Αναμένουμε ότι η συνάντηση αυτή θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στο Μπρουνέι», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία Τύπου, την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.